БългарияПоследни новини

Младите шофьори с придружител през първите 6 месеца?

Младите шофьори няма да имат позволение да сядат само зад волана през първите шест месеца след получаване на шофьорската си книжка. Предложението е залегнало в третия от законите в пакета за замяна на Закона за движение по пътищата.

Целта на разделянето на Закона за движение по пътищата на три части е да има ясни правила, санкции за нарушителите, както и да бъдат отделени правилата за шофьорите в отделен нормативен акт, както и изискванията към превозните средства, коментира директорът на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски по бТВ новите правила за движение по пътищата, които трябва да бъдат въведени след обществено обсъждане. 

По отошение на шофьорските курсове и друго предложение предизвика недоволството на инструкторите и бранша – увеличаването на часовете з акормуване. Според специалисти така цената на курса за придобиване на правоспособност за управление на МПС ще скочи с поне 30%.

Други промени са свързани с регистрацията на автомобилите. Предвижда се тези, които се внасят за първи път в страната, да минат през пункт за идентификация и проверка на техническата изправност преди регистрацията. Пунктовете ще отговарят на критерии, различни от сегашните, които са само за проверка на техническа изправност.

След това автомобилът ще придобие паспорт с технически данни, които ще са в информационна система.

Бойко Рановски изрази надежда да има строги правила и санкции, ако се установи злоупотреба в тези пунктове. Те ще бъдат контролирани както от служители на Министерството на транспорта, така и от служители на МВР.

В Закона за движение по пътищата има промяна в санкциите само за най-тежките нарушения – за неправоспособни водачи и преминаване на червен светофар. Предвидени са седем нарушения, които ако даден водач извърши в рамките на две години, ще му бъде отнемана книжката. След това ще трябва да премине през процедура за възстановяване на правоспособността и контролните точки. 

Първите два законопроекта от пакета вече бяха внесени за разглеждане в Народното събрание, а третият се забави с няколко месеца, което предизвика притеснения у специалистите, че в него ще залегнат спорни предложения. 

Шефът на американското разузнаване се оттегля

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button