БългарияНа Фокус

Гешев остана единствен кандидат за главен прокурор

Настоящият зам.-главен прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев остава единствен кандидат за поста на Сотир Цацаров. Днес беше последното заседание на Висшия съдебен съвет, на което можеше да се предлагат номинации, но такива не бяха направени.

Впечателние направи изказване на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който по закон също има право на такава инициатива, че не бил издигнал кандидат, защото видял във ВСС „магистратско самоуправление“.

Той изтъкна като основни аргументи желанието си да уважи съсловното решение на прокурорската колегия в духа на последните промени в съдебния закон от 2016, когато съветът бе разделен на две колегии, както и липсата на еднозначна обществена подкрепа за друга кандидатура за главен прокурор.

„Първи аргумент – обстоятелството, което възприехте миналия понеделник с предложението на прокурорската колегия, които общо заедно и всички номинираха кандидат. При това положение е налице проявление на принципа на магистратското самоуправление. Зачитам това предложение като съсловно предложение – на професионалистите в тази област, които са направили своя избор и са изразили своето предпочитание“, мотивира отказа си правосъдният министър.

Второто съображение на Кирилов е, че ако имало второ предложение, щяло да възникне противопоставяне между съдийската и прокурорската колегии във ВСС, което не бивало да се допуска.

„Второто съображение е свързано с обстоятелството, че дори да бъде номинирана такава кандидатура, максималната подкрепа, която е логично обосновано да получи, е в рамките на 14 гласа от членовете на ВСС. Това би означавало да не се стигне до резултат в тази процедура“, изтъкна Кирилов. 

„Очаквах гражданското общество да достигне до широка подкрепа на една обща кандидатура. Смятам, че това не се случи. Същевременно не мога да приема единственото предложение, поради несъответствието му с изискванията на закона“, коментира Данаил Кирилов по повод подписката за номинацията на Бойко Атанасов, около която се групираха инициаторите на протеста срещу Гешев.

Единствената кандидатура в избора на главен прокурор досега не е прецедент. Така беше и през 2006 г., когато главен прокурор стана Борис Велчев, издигнат от 2/3 от членовете на ВСС без конкуренция. 

Именно това припомни пред медиите по-рано днес самият кандидат за поста на Сотир Цацаров, като подчерта, че получената подкрепа от гилдията за него означава доверие, което трябва да оправдае.

Гласуването за избор на нов главен прокурор във ВСС ще се проведе в края на октомври. 

Младите шофьори с придружител през първите 6 месеца?

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button