Последни новиниСвят

24 години от най-тежкото военно престъпление след Втората световна война

Босна и Херцеговина отбелязва 24 години от клането в Сребреница, смятано за най-тежкото военно престъпление от Втората световна война насам. Днес в мемориалния център Поточари ще се състои възпоменателна церемония.

Само преди 2 дни бяха идентифицирани още 33 жертви на геноцида на босненските сърби, водени от генерал Радко Младич. Телата ще бъдат погребани днес в Поточари.

Повече от 8000 босненски мъже и момчета в мюсюлманския анклав Сребреница бяха жестоко убити на 11 юли 1995 година. Престъпленията все още се разследват от международния трибунал в Хага. 

Клането в Сребреница е определено за най-тежкото престъпление в Европа след края на Втората световна война. В гробищата на Мемориалния център Поточари досега са погребани останките на 6610 жертви. Издирват се още над 1000 изчезнали жители на Сребреница.

На тази дата през 1995 г. над 2000 войници от босненските сръбски сили, командвани от генерал Ратко Младич, превземат мюсюлманския анклав Сребреница – град в защитената зона, охранявана от холандските мироопазващи сили на ООН. Холандският контингент, наброяващ около 500 души, не успява да спре настъплението на сръбските части, водени от този, който ще остане в историята като „Касапина от Сребреница“.

„Стреляйте само на месо! Човешко месо! Те нямат нищо – имат само няколко прости пушки. Това е всичко.“ Това е заповедта на ген. Младич, дадена няколко дни по-рано, когато градът е подложен на масиран обстрел.

През следващите часове над 8000 момчета, мъже и старци са избити, а телата им погребани в общи гробове.

Някои от труповете са разчленявани и хвърлени в различни ями, за да бъде прикрито ужасяващото масово убийство. Когато три дни по-късно холандските сини каски обикалят района, не откриват нито един оцелял. 

Генерал Ратко Младич обявява своята „победа“ като отмъщение за клането на сърби от турците от времето, когато Балканите са били под владението на Османската империя. Касапинът от Сребреница обаче се укрива през следващите 16 години. Младич е арестуван чак през 2011 година, а 6 години по-късно Хагският трибунал го призна за виновен по 10 точки от обвинението – за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, и го осъди на доживотен затвор.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button