БългарияПоследни новини

Купуваме още 8 изтребителя на разсрочено плащане

След като бъде финализирана сделката за самолетите F-16, които България трябва да закупи от САЩ, страната ни ще сключи споразумение за още 8 изтребителя, които ще плаща разсрочено. 

Това обяви зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов в студиото на БТВ. 

„Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап“, обясни зам.-министърът.

Той уточни, че е рано да се говори каква ще бъде цената на вторите осем самолета. 

Припомняме, че вчера стана ясно, че цената, за която България ще закупи 8 изтребителя F-16 от САЩ е над 1,25 млрд. долара, като Конгресът на САЩ може да свали от цената до 60 млн. долара.

 Ген. Запрянов разясни защо се е стигнало до по-ниска цена.

„Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет“, поясни зам.-министърът на отбраната.

По думите му не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button