ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

8 полезни навика за отслабване

Изследователи от Държавния университет в Охайо провериха препоръките на Американската кардиологична асоциация (AHA), свързани с полезните навици за трайно намаляване на теглото. Те установяват, че повече физически упражнения и здравословно хранене са по-ефективни за отслабване от ограничаване при храненето или пиене на хапчета. Това засяга и ефективността в дългосрочен план. Резултатите са публикувани в Journal of the American Heart Association.

Препоръките на Американската кардиологична асоциация са публикувани през 2022 г. Те са осем на брой и са посочени като полезни за подобряване на качеството на живот и здравето на сърцето. Те включват следните съвети:

1. Хранете се здравословно.

Добре е диетата да е балансирана и да съдържа непреработени продукти, богати на хранителни вещества. Желателно е сред тях да са плодове и зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни, птиче месо, риба и морски продукти.

2. Бъдете активни.

Специалистите препоръчват поне 150 минути умерена или 75 минути интензивна физическа активност през седмицата. Освен, че ще се чувствате по-добре, ще подпомогнете и здравето си.

3. Откажете се от пушенето.

Отказването от цигарите не е лесна задача, но то присъства често в препоръките за лечение и здравословен начин на живот. Така можете да избегнете редица проблеми, свързани с кръвоносната система и белите дробове.

4. Осигурете си добър сън.

Препоръчително е възрастните да спят поне 7-9 часа всяка нощ. Важно е заспиването преди 12 часа през нощта, както и условията в стаята – легло, постеля, матрак, свеж въздух.

5. Следете за теглото си.

Може да се изследвате по отношение на индекса на телесната маса, който показва теглото и състоянието на тялото. Разбира се, трупането на килограми е сигнал, че трябва да го нормализирате.

6. Следете за холестерола.

Редовните годишни прегледи при лекаря са добър начин да проследите показателите на кръвта си. Така, ако се налага, ще вземете мерки своевременно по отношение на здравето на кръвоносната система.

7. Следете за кръвната захар.

Това е друг важен показател за здравословното състояние. Добре е тя да се поддържа в норма.

8. Следете за кръвното налягане.

То също е важен показател за състоянието на организма. При нужда потърсете консултация със специалист.

В изследването на учените от Държавния университет в Охайо се включват данните на повече от 20 000 души. Средната възраст на участниците в него е 47 години. Забелязва се, че хората, които спортуват активно, са и по-склонни да се хранят здравословно. Освен това става ясно, че ограничаването в храненето и използването на хапчета за отслабване не винаги работи и обикновено има краткотраен ефект. За дълготрайно намаляване на теглото придържането към гореспоменатите навици е много по-ефективно и същевременно носи ползи за здравето.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Ползите от яденето на грозде

Подобни статии

Back to top button