ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Ползите от яденето на грозде

В ново изследване учени проучват как се отразява на възрастните хора яденето на грозде. Те са консумирали по три порции грозде дневно в продължение на две седмици. Установява се, че при някои хора чревните бактерии се увеличават, а при други намаляват, но като цяло не се наблюдават промени в разнообразието им. При някои хора се забелязват промени в микробиомата на червата до 30 дни след яденето на гроздето.

Чревните бактерии, известни още като чревна микробиома, микробиота или микрофлора, са много важни за здравето на човека. Те оказват влияние както върху храносмилането, така и върху имунитета и регулирането на мозъчната функция.
Важно значение за поддържането на добра микробиома е каква храна приемаме. Изследвани са различни храни и тяхното влияние. В този случай учените съсредоточават вниманието си върху гроздето.

От досегашните проучвания се знае, че консумацията на грозде се отразява добре на здравето на сърцето и на работата на мозъка по отношение на паметта. Резултатите от новото изследване са публикувани в Scientific Reports.

Експериментът се е състоял в продължение на два месеца. Участвали са 41 доброволци, като проучването са завършили 29. Повече от половината са били жени. Средната им възраст е била около 40 години. Първите две седмици участниците в експеримента са спазвали определена диета. Следващите две седмици към нея е прибавен и еквивалента на три порции грозде на ден под формата на прах. След това се спира консумацията на грозде за един месец.

В следствие от направените изследвания на участниците, учените установяват, че дори месец след консумацията на грозде се наблюдават промени в микробиомата в положителна посока.

Причинно-следствените връзки е трудно да се проследят. Изследователите плануват допълнителни изследвания, включително върху хора, например с диабет. Във всеки случай имате добра причина да включите в менюто си повече грозде. Чрез чревната микробиома може да подобрите както храносмилането, така също здравето на сърцето и паметта си. 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Пролетни рецепти с тиквички

Подобни статии

Back to top button