БългарияНа ФокусПоследни новини

Организаторите на транс шоуто: “Това е иновативен метод за културно обогатяване”

Организаторът на събитието с транссексуални танцьори “The Steps” коментира разразилият се скандал с финансирането от Национален фонд “Култура”. Те припомниха, че това не е първият проект на тема транссексуални, като преди са получавали финансиране за изложбата “Другите българки”. Според тях “драг изкуството представлява важна част от историята и културата на ЛГБТИ общността”.

Ето какво написаха те във Фейсбук страницата си:

С наближаването на изборите за пореден път ставаме свидетели как политици и свързани групи се стремят да използват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва на популистки провокации и клевети чрез насърчаване на страх и омраза към ЛГБТИ хората. Миналата година The Steps стана обект на провокации с политическа мотивация по време на премиерата на детската книжка “Мравин”, изложбата “Другите българки”, също финансирана по проект на НФК, представянето на филми с ЛГБТИ тематика и т.н. Броени дни преди изборите сме свидетели на нова координирана клеветническа кампания, по повод инициативата ни Drag Bingo.
Нужно е да отбележим, че драг изкуството представлява важна част от историята и културата на ЛГБТИ общността като артистично средство за себеизразяване и протест срещу наложени обществени стереотипи свързани с общността ни. Драг артистите продължават да играят важна роля в движението за права на ЛГБТИ хората, като служат за източник на вдъхновение и овластяване на общността ни. За нас от The Steps е гордост да празнуваме красотата и разнообразието на драг изкуството като инструмент за образование и повишаване на осведомеността на обществото по въпросите за ЛГБТИ културата – особено за оспорване на стереотипите и погрешните схващания за нея. Големият интерес от разнообразна публика към всяко едно драг събитие, което организираме, демонстрира каква важна част от съвременната популярна култура е драгът, защото помага на хората да се запознаят с друг аспект на ЛГБТИ културата и подпомага по-голямото приемане на темата. Благодарим на Национален Фонд Култура за подкрепата и доверието към нашия проект (събитието “Drag Bingo” е само малка част от него, наред с “Акустични вечери” и “Обществени дебати”, например), тъй като финансирането на такива инициативи е не само ключово средство за овластяване и противодействие срещу дискриминацията, но и иновативен метод за културно обогатяване, включване на различни публики и стимулиране на диалог. Ние ще продължим да изпълняваме одобрения от НФК проект, спазвайки всички изисквания на фонда; подобни провокации не са ни разколебавали, няма да успеят и в бъдеще.
Още от самото си създаване The Steps си поставя амбициозната цел да се превърне в общностно пространство за колаборация и партньорство между различни страни в изкуството, поемайки ангажимент за насърчаване на културното обогатяване и приобщаване на разнообразни публики. Нашата ясна мисия е да насърчим артистичното изразяване на различни гласове и общности и да създадем възможности за споделяне на идеи и ресурси, които да работят за едно по-приобщаващо и справедливо общество. За нас осигуряването на платформа за артисти и нормализирането на ЛГБТИ общността и чрез изкуство, винаги ще остане приоритет. Вратите на The Steps ще бъдат винаги отворени за смели и иновативни артистични проекти, които допринасят за обогатяването на културния календар на столицата ни, въпреки всички провокации и популизъм.
Категорично осъждаме всякакви опити за провокации и теглене на предизборни политически дивиденти, които са насочени към ЛГБТИ общността в България и си запазваме правото да предприемем правни мерки срещу подобни клевети.

Подобни статии

Back to top button