BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Генерална стачка из цяла Германия заради растящите цени, държавата е парализирана

Над 400,000 работници в транспортния сектор на Германия са предприели една от най-големите стачки в историята на държавата. Стачкуващите искат вдигане на заплатите с 10,5%, за да се компенсира вдигането на цените на енергията и храната. 

8 летища, включително тези в Мюнхен, Франкфурт и Хамбург са затруднени поради стачката и се очаква над 380,000 пътници да останат на летищата за неопределено време.

Летището в Мюнхен е напълно затворено.

Железопътният транспорт също е повлиян от стачката, като немската национална железопътна компания „Дойче Бан“ заяви, че стачката е „парализирала“ страната. 

В Мюнхен почти всичкият градски транспорт е спрян и само някои автобуси продължават работа. Пристанището в Хамбург също не позволява на големи кораби да влезнат или да излезнат от него. 

Стачката се организира от два от най-големите синдикати в държавата. Синдикатът „Верди“ представлява 2,5 милиона работници в държавния сектор, които искат 10,5% вдигане на заплатите. Другият синдикат „ЕВГ“ представлява работещите в „Дойче Бан“ и автобусните фирми и иска 12% вдигане на заплатите. И двата синдиката искат да се уговори увеличението на заплатите още другата седмица. Според тях това е „въпрос на оцеляване“. 

Представители от транспортните фирми считат, че ескалацията е прекалена и милиони хора са подложени на терор от стачкуващите. Те заявяват, че никога досега населението на държавата не е било повлияно до такава степен от стачка.

Въпреки това, хората предимно одобряват стачката. Според скорошно проучване, 55% от запитаните смятат, че протестните действия са правилни, докато само 38% не ги одобряват. 

Тази стачка е част от поредица протести с изисквания за вдигане на заплатите поради растящите цени на храна и горива. По подобен начин пощенските работници спечелиха увеличение на заплатите с 11,5% по-рано през месеца, а подобна стачка бе организирана и през февруари. Тогава 2300 полета бяха прекратени и синдикатите бяха обвинени, че държат бизнеса като заложник.

Междувременно се организират действия и на другите държавни сектори, включително образованието и здравеопазването.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Бившият премиер на Израел на фона на масова стачка в страната: „На път сме да се разпаднем“

Подобни статии

Back to top button