BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия, отказват да вдигнат забраната за украинско зърно

Украйна обяви, че ще съди Полша, Унгария и Словакия поради отказът им да вдигнат забраната към украинските земеделски продукти. Това каза търговският представител на Украйна Тарас Качка.

Забраните от трите европейски държави са с цел да се защити местната продукция от силно увеличения внос от Украйна след блокажът от Русия в Черно море. 

Първоначално Европейската комисия се договори с държавите забраната да е до 15-ти септември, но само България и Румъния се подчиниха на предварителното споразумение. Полша каза, че ще се бори за оставане на забраната, дори да се налага да го прави сама. Малко вероятно е да се промени решението на поляците, тъй-като там има избори на 15-ти октомври и земеделците в държавата са ключов фактор, а те са твърдо против вдигане на забраната. 

Украйна смята, че тези действия са незаконни и ще започне в най-скоро време действия да докаже това. Те също така ще наложат реципрочни забрани срещу полските плодове и зеленчуци. 

“Според нас действията на Полша и Унгария са заявление за пълно недоверие към Европейската комисия”, каза Качка.

Според него действията на трите държави не е просто вътрешен въпрос за ЕС, а засягат по-сериозен въпрос – дали наистина Европейският съюз може да говори в международната сфера като единен глас на Европа. 

“Вече години наред Европейската комисия преговаря за търговия за целият Европейски съюз. Ние работихме на това основание. Систематичният подход на Варшава и Будапеща да игнорират позицията на Европейските институции в търговското право ще е проблем за целия Европейски съюз за в бъдеще”, каза търговският представител на Украйна.

Трите държави ще бъдат съдени в Световната търговска организация, а не по договорите на Украйна с ЕС. Целта на Украйна е да демонстрира пред целия свят грешките на държавите-членки на Европейския съюз.

Полша обеща, че ще защити своите фермери на всяка цена и дори наложи нови забрани на украинско брашно и овес през уикенда.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Туркекзит? Ердоган може да прекрати процеса на присъединяване на Анкара към ЕС

Подобни статии

Back to top button