На ФокусПоследни новиниСвят

Адмирал на НАТО: Трябва да бъдем готови за тотална война с Русия

Цивилните трябва да се подготвят за тотална война с Русия през следващите 20 години, предупреди висш военен служител на НАТО.

„Докато въоръжените сили са подготвени за избухването на война, гражданите трябва да са готови за конфликт, който ще изисква цялостна промяна в живота им“, каза ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от британския вестник „Телеграф“.

Голям брой цивилни ще трябва да бъдат мобилизирани в случай на избухване на война и правителствата трябва да въведат системи за управление на процеса, каза адмирал Бауер пред репортери след среща на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел.

„Трябва да осъзнаем, че не е даденост, че сме в мир. И затова ние, силите на НАТО, се готвим за конфликт с Русия. Но дискусията е много по-широка. Също така индустриалната база и хората трябва да разберат, че играят роля“, добави той.

Адмирал Бауер, нидерландски военноморски офицер, похвали Швеция за това, че е поискала от всички свои граждани да се подготвят за война преди страната да се присъедини официално към Алианса.

Ходът на Стокхолм, обявен по-рано този месец, доведе до скок на доброволците за организацията за гражданска защита на страната и скок в продажбите на фенери и радиостанции, захранвани с батерии.

„Започваме оттам. Осъзнаването, че не всичко може да се планира и че не всичко ще бъде безсмислено през следващите 20 години“, каза още Бауер.

Около 90 000 войници на НАТО ще започнат следващата седмица най-голямото военно учение на блока от времето на Студената война.

Операцията Steadfast Defender 2024 се е увеличила повече от два пъти, откакто беше обявена миналата година, и е изрично предназначена да подготви алианса за руска инвазия.

Великобритания е ангажирала около 20 000 войници, както и танкове, артилерия и бойни самолети за ученията, които се провеждат в цяла Европа до май.

Но високопоставени служители на НАТО са все по-загрижени, че правителствата и частните производители на оръжие изостават в подготовката на вътрешния фронт.

Запасите от оръжия и боеприпаси бяха изтощени от конфликта в Украйна и ще отнеме години, за да се попълнят при сегашния темп на производство.

Междувременно Русия утрои военните си разходи до 40% от целия национален бюджет, като същевременно драстично ускори производствените линии.

„Трябва да бъдем по-подготвени в целия спектър“, подчерта Роб Бауер.

Западната помощ за Украйна намаля на фона на нарастващата обществена съпротива в Съединените щати и Европейския съюз.

ЕС не успя да изпълни обещанието си да изпрати един милион 155-милиметрови артилерийски снаряди в Киев до следващия месец, което допринесе за срив във възможностите на украинската артилерия.

Джо Байдън също не успя да убеди републиканските лидери да подкрепят допълнителни пакети от разходи за Украйна, тъй като те твърдят, че парите трябва да бъдат похарчени вместо това за вътрешни приоритети, като сигурността на границите.

Британският външен министър Дейвид Камерън предупреди, че умиротворяването на Владимир Путин в стила на 30-те години на миналия век е неправилно, като обеща Великобритания да продължи да подкрепя Украйна в „борбата на нашето поколение“.

Външният министър призова съюзниците на Великобритания да не настояват за мирни преговори между Киев и Москва, твърдейки, че обединяването зад Украйна е най-добрият начин за прекратяване на войната. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Пожар в руско петролно депо след украинска атака

Подобни статии

Back to top button