Ако имате тези симптоми след ваксинация с „АстраЗенека“, отидете на лекар
снимка: Фейсбук/ВМА

Ако имате тези симптоми след ваксинация с „АстраЗенека“, отидете на лекар

Вчера Европейската агенция по лекарствата обяви свое становище, според което може да се установи връзка между ваксинацията с „АстраЗенека“ и образуването на тромбози, главно при жени под 60-годишна възраст. А днес от Националния оперативен щаб обявиха какви при какви симптоми след имунизация с препарата трябва да се потърси лекарска помощ. 

 

Това са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие и размазано виждане, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

 

Той уточни, че случаите на тромбози са изключително редки – десетки на фона на 25 милиона души, имунизирани с ваксината. 

 

„Изключително рядко се наблюдава тази нежелана лекарствена реакция, все още категорично не може да се потвърди връзка, но експертите на ЕМА казват, че намират възможна такава. Проучванията в тази посока ще продължат”, уточни Кирилов.

 

Страната ни ще настоява за единна позиция на ЕМА по отношение на прилагането на ваксината, съобщи от своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов. Снощи той е участвал на заседание на ресорните министри на страните членки на ЕС. 

 

Към момента България се придържа към препоръките на ЕМА, според които не трябва да се спира ваксинацията с „АстраЗенека“, а препаратът да се прилага „с повишено внимание“ при жени под 60-годишна възраст. 

 

Междувременно някои държави предприеха по-радикални мерки. Испания например забранява употребата на ваксината на граждани под 60-годишна възраст. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК