БългарияПоследни новини

Ако не намерят черната кутия на падналия МиГ-29 до дни, информацията в нея ще е изгубена

Трето денонощие продължава издирването на черната кутия на падналия МиГ-29 в района на Шабла. Ден след като бе потвърдено, че пилотът майор Валентин Трзиев е починал, военни кораби и техника продължава да плават в района на катастрофата в опит да открият записващото устройство. Издирването обаче е надпревара с времето. 

 

Ключов етап в операцията по търсене на останките от изтребител МиГ-29 е намирането на черната кутия. Намирането е от значение, тъй като в нея се намира информация, без която трудно ще бъдат анализирани причините, довели до инцидента. Това заяви пред БНТ командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

 

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов пък съобщи, че ако до 4 дни черната кутия не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода.

 

По думите на контраадмирал Михайлов става ясно, че операцията ще приключи едва след като бъдат уточнени причините за инцидента.

 

„От вчера, както беше вече съобщено, ние преминахме в нов тип операция. От операция за търсене и спасяване на изчезнал пилот вече е само операция за търсене на останки от самолета и откриване на черната кутия. Към момента продължават действията по търсенето“, допълни командирът на Военноморските сили.

 

Кирил Михайлов обясни, че рано тази сутрин във водите са открити два нови контакта, които в момента се изследват дали имат връзка с инцидента. Към операцията са се присъединили и представители на Института по океанология на БАН, които също ще изследват района със специализирана техника. Районът, който трябва да бъде обследван, обаче е изключително голям. Разследването продължава, но контраадмирал Михайлов заяви, че не може да се ангажира с поставянето на конкретни срокове.

 

„Трудно е да се каже конкретен срок. Всичко зависи от състоянието на самата черна кутия и сблъсъка на самолета във водата. Най-вероятно той се е разпаднал на множество парчета“, добави той.

 

„Към момента разчетите ни за обследване на районите, които са определени, показват, че някъде в следобедния час на съботния ден ще сме покрили първоначално определените райони за търсене. Всичко зависи от това колко останки ще намерим на дъното, колко време ще ни отнеме обследването им, тъй като времето ще е променливо в района“, каза още контраадмирал Михайлов.

 

Той изрази съболезнованията си на семейството на майор Валентин Терзиев и каза, че и пилотите от авиобаза „Чайка“ са проявили мъжество и са издирвали колегата си и през нощта с два хеликоптера по време на операцията“.

 

Припомняме, че военният самолет МиГ-29 падна в Черно море 45 минути след полунощ на 9 юни по време на военно учение край Шабла. По данни на разследването изтребителят се е врязал във водата с 950 км/ч.

 

Лаура Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на прокурорските власти в България

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button