Лаура Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на прокурорските власти в България - Bulletin.BG
Лаура Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на прокурорските власти в България

Лаура Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на прокурорските власти в България

Във втория ден от посещението си в България европейският главен прокурор Лаура Кьовеши направи изявление пред медиите. В него тя очерта основните приоритети на европейската прокуратура, както и насоките, в които тя ще работи. 

 

„Европейската прокуратура ще разследва задгранични измами, ДДС, измами, злоупотреба със средства на ЕС, финансови измами, пране на пари, корупция“, обясни европейският прокурор и допълни, че тази палитра от престъпления не се разследва достатъчно.

 

„Европейската прокуратура започна работа на 1 юни и от тази дата насам националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания в обхвата на нашите компетенции. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем в обхвата на националните власти“, обясни Кьовеши.

 

Прокурорът обясни, че със старта на европейската прокуратура са постъпили жалби и сигнали от граждани, от различни НПО и компании от цяла Европа. Всички те ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване, подчерта Кьовеши.

 

И допълни, че работата на институцията е обвързана с много сложен процес:

 

„Имаме нужда от опитни дръзки и смели прокурори. Да започнем работа в организация като нашата не е лесно. Ще работим в режим на 22 Наказателно-процесуални кодекса – начинание, което досега не е било организирано“, обясни Кьовеши.

 

ОЛАФ не може да провежда наказателни разследвания, това може да прави само европейската прокуратура, обясни Кьовеши.

 

„Ние ще разследваме всички престъпление след 2017 г. и попадат в обхвата на нашата юрисдикция, тъй като трябва да докажем, че законът е еднакъв за всички. Да, ще разследваме хора с власт, богати и опасни хора“, допълни тя.

 

Но уточни, че общата европейска прокуратура няма да се намесва в работата на българската:

 

„Няма да се намесваме в работата на прокурорските власти в България, а ще сътрудничим и ще бъдем в постоянен контакт с националните прокуратури“, каза Кьовеши в отговор на журналистически въпрос. 

 

Но даде ясно да се разбере, че няма да допусне и обратното – държавни прокуратури да се намесват в работата на европейската:

 

„Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се опита да се обади на главен прокурор от нашата служба, аз ще направя това публично достояние“, заяви Кьовеши.

 

И отправи послание към българите, че европейската прокуратура не е чуждестранен орган, а цели да служи на европейските граждани.

 

„Ако българските граждани имат информация, която смятат, че е важна за нас, може да я докладват на сайта на европейската прокуратура, като всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите езици в рамките на ЕС“, каза Кьовеши.

 

„Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие“, допълни Кьовеши.

 

Тя обясни, че основната цел на посещението й у нас е среща с четиримата избрани до момента представители в европейската прокуратура от България. И отново напомни, че предстои да бъдат избрани още шестима. 

 

„Срещнах се с министъра на правосъдието, с главния прокурор и представители на ВСС. Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на новите служители – ние изяснихме критериите и стигнахме до разбирателство какви трябва да са те“, допълни Кьовеши.

 

Макар да избра България за първото си посещение в страна членка след встъпването си в длъжност, Кьовеши уточни, че подобни визити влизат в служебните й задължения:

 

„Аз не съм на посещение тук, аз съм си вкъщи, защото като европейска служба ние имаме офис тук“, допълни европейският главен прокурор.

 

В първия ден от посещението си у нас Лаура Кьовеши се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и с главния прокурор Иван Гешев. А днес бяха проведени срещи и с прокурорската колегия на ВСС, както и с четиримата избрани от България европрокурори. 

 

Срещата с прокурорите продължи около 40 минути. Те обсъдиха въпроса за незаетите от наша страна шест места на делегирани прокурори в Европейската прокуратура.

 

А по време на разговора с членовете на прокурорската колегия на ВСС присъства и обвинител №1 Иван Гешев. Кьовеши бе придружена от Теодора Георгиева – българският представител в Европейската прокуратура, Милан Ярон – изпълняващ длъжността ръководител на сектор „Стратегия и изпълнение“ и Тине Холевоет – говорител на Европейската прокуратура.

 

На срещата бяха обсъдени въпроси, във връзка с бъдещото функциониране на Европейската прокуратура, която започна своята работа на 1 юни 2021 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пожела успех на Кьовеши, като и двете страни категорично се ангажираха заедно да продължат сътрудничеството и конструктивния диалог в интерес на гражданите.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК