ЛюбопитноПоследни новини

Андрей Чикатило – най-бруталният убиец в СССР

Андрей Чикатило е сериен убиец, вилнял в бившия СССР. В рамките на едва 12 години той убива 52 души предимно деца и тийнейджъри, а неговата история става знаменателна не само заради броя на жертвите му, а и заради режима в страната, където е живеел. Напомняме, че поради идеологическите виждания по онова време в страни, където на власт са представители на комунистите, няма как да има нещо като „сериен убиец“ или престъпления. Все пак това е „идеално общество“.

Както при повечето серийни убийци, всичко започва с проблемно детство. 
Преди да стане известен като „Канибала“, „изкормвача“, „касапина от Ростов“, Андрей е бил едно обикновено момче родено в украинско село по време на режима на Сталин. Чикатило не бил най-здравото дете – до 12 годишна възраст се е изпускал, като това е водело до сурови наказания от страна на майка му. 

През 1946 година Андрей живее в страх и не излиза от вкъщи, както и цялото му семейство, защото е щял да бъде отвлечен и изяден точно като брат му – Степан. По-късно има доказателства, че самото семейство е изяло брата, като те заличили и всички документи за неговото съществуване.

Тези и редица други събития водят до проблем със социализирането на малкия Андрей, а с годините проблемите му с хората се влошават. За капак, в младежките си години той разбира, че страда от хронична импотентност, което го съкрушава. 

Бъдещият сериен убиец бил ученик със завидни знания и умения, но въпреки всичко като момче от малко село в Украйна той не успял да влезе в Московския университет. После той постъпил на военна служба, а малко след това дори сключил брак с жена. С помощта на „чудо“ му се родили син и дъщеря.

Пробуждането на убиеца 
1978 е знакова за Чикатило. Тогава той се премества в Шахти и извършва първото си престъпление. Преди да дойде и семейството му в града, Андрей пробудил в себе си фантазии свързани с малки деца, шпионирал невръстните скрит в барака, а няколко месеца по-късно на 22 декември той изнасилил и убил първата си жертва – Елена Законтова, която тогава е на едва 9 години.

Звярът признал, че извършвайки деянието, той за първи път изпитал сексуално удоволствие, но едва, след като я убил. 

За малко повече от десетилетие Чикатило извършил още над 50 зверства, за които има доказателство. Всъщност се смята, че  са близо до 100.

Заради бруталната завеса над медиите в СССР повечето от нещата така и така не стигнали до публиката, а дори имало слухове за наличието на „Върколак“.

Късметът бил на страната на Андрей. Още от самото начало той бил основен заподозрян за убийството на Елена, но полицията арестувала друг заподозрян преди него. Заради огромната доза насилие, което приложили върху него, органите на реда получили самопризнания. 

Тогава Чикатило направил година „пауза“, но през 1982 започнал отново с убийствата. Само за една година има 7 потвърдени такива. 

Касапинът от Ростов имал свой собствен стил. Той заговарял самотни деца по спирки и жп гари. Обикновено те били перфектните жертви – избягали от вкъщи деца и младежи или скитници.

Чикатило успявал да убеди жертвите си да го последват на разходка до близката гора и там те намирали смъртта си. 

Жертви

Дори полицията е трябвало да проговори
1984 година е белязана с това, че тогава за първи път публично се проговорило за престъпленията. До онзи момент имало над 30 потвърдени такива.

В Ростов на Дон били изпратени майор Михаил Фетисов за да води разследването и Виктор Бураков – химик, които да е главен следовател. 

Те хитро изготвили план за постепенно и методично улавяне на заподозрени с потенциални отклонения и заболявания, като с течение на времето те разширявали зоната на разследване.

Има сведения, че на разпит били подложени над 150,000 души. Като допълнителна мярка органите на реда завишили присъствието си в пъти. 

Усилията дали резултат! Още същата година Андрей Чикатило бил арестуван, след като заговорил „примамка“ – жрица на любовта на автобусна спирка. В куфарчето му били намерени нож, кърпа, бурканче с парафин и въже.

Въпреки очевидните доказателства, той пак се измъкнал заради грешка в лабораторията – пробата от кръвта му не е съвпаднала с групата на семенната течност, открита по телата.

Нова страница в книгата на звяра
Въпреки, че не бил намерен за виновен Чикатило бил отстранен от Комунистическата партия заради „кражба на работното му място“ и бил осъден на три месеца затвор. По-късно той намерил нова работа, а малко след това убил отново. Следва пауза от над 2 години…

През 1985 година разследването получава нов началник – Иса Костоев. Той проучил обстойно всичко втори път и провел редица разпити. 

Андрей Чикатило подновил убийствата, като вече избягвал Ростов. Освен това той променил стила си – убивал голямо количество жертви в кратък период, а после правел почивка от година- две.

Андрей Чикатило Арестуван

Въпреки всичко късметът отново бил на негова страна, но докога?
На 6 ноември Андрей Чикатило напуснал гората, в която  малко преди това е убил и осакатил Света Коростик. Тогава той бил спрян от милицията. Това обаче се оказало рутинна проверка и той бил пуснат да си ходи.

Проверката обаче не убягнала от полезрението на Иса Костоев и малко по-късно Чикатило бил арестуван. Незнайно как, между 30 ноември и 5 декември звярът се признал за виновен и описал детайлно поне 56 деяния.

Той също така признал, че е пил кръвта на жертвите си и редовно си е правил вечеря с части от тях.

Андрей-Чикатило

Две години по-късно започнал и съдебният процес срещу него. В залата той бил докаран в клетка, но не за чужда сигурност, а за неговата собствена. Близките на жертвите били меко казано гневни.

Процесът бил съпроводен от редица странности – убиецът неведнъж свалял гащите си и крещял, че не е хомосексуалист и че всъщност е бременен. По-късно в съдебната зала той казал:

„Аз съм грешка на природата, един звяр без капка разум“

Той бил признат в извършването на повечето от убийствата и осъден на смърт за всяко едно от тях. Любопитен факт е, че при изчитането на присъдата той не  спирал да пее. 

Чикатило е убит с един изстрел в тила на 14 февруари 1994-та година, а последните думи на Канибала от Ростов били:

„Не ми пръскайте мозъка! Японците искат да го купят!“

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

 

10 БРУТАЛНИ истини за лагера на смъртта – Аушвиц

Подобни статии

Back to top button