Любопитно

10 БРУТАЛНИ истини за лагера на смъртта – Аушвиц

Аушвиц  или по известен като лагера на смъртта е едно от най-жестоките места съществували някога. На негова територия са извършвани нечувани за човечеството зверства, а точната бройка на загиналите там е спорна тема до ден днешен…

1. Битки до смърт
Битките до смърт не са били нещо необичайно за лагерите на смъртта, понякога те са били дори между братя. Боксьорът Саламо Ароуч  е бил захвърлен именно в Аушвиц, където е бил принуден да се бие срещу други затворници. Загубилият отивал в газовата камера, а Ароуч има статистиката от над 200 победи и 0 загуби. 

2. Все пак е имало подбор
След като разтоварвали „пътниците“ от влаковете те били разделяни на 4 групи. Най-малките и най-старите директно били екзекутирани, здравите били използвани за тежък труд докато не станат прекалено немощни, хората със специфични черти, качества или визуални дефекти(както и близнаците) отивали в лабораторията за опити на Менгеле, а красивите и млади жени били използвани за секс робини и прислужнички.


3. Бройката на загиналите е плашеща
Според официални данни има повече загинали в лагерите на смъртта, отколкото са човешките загуби на САЩ и Великобритания.

4. Въпреки всичко е имало и хора
Например пазач от лагера се влюбил в еврейка, той успял да я спаси не веднъж, независимо от ситуацията, по-късно тя спасява него, като свидетелства по време на следвоенните процеси.

5. Цели семейства биват разделени.
Пример за това е небезизвестната Ане Франк. След предателство от близък човек, семейството й било изпратено в Аушвиц, по-късно баща й, брат й, майка й и сестра й са изпратени в различни лагери.

6. Като говорим за предателство…
Има сведения за еврейка, която издала над 3000 скривалища на други евреи на Гестапо с цел да спаси близките си. Дори след като нацистите изпращат родителите и съпруга й в Аушвиц, тя продължава да работи за тях чак до 1945 г.

7. Точната цифра на загиналите не е ясна.
Много спорове се водят по въпроса и цифрите варират от 100,000 до 3,000,000 души, най-голяма част от историците се спират на цифра от около 1,100,000 души.

8. Има ли изобщо съдба?
Ако говорим само за Аушвиц от 7000 участвали в зверствата, само около 700 са получили наказание.

9. Имало е и добри хора.
Оскар Шиндлер „купува“ от лагера около 1000 души „за тежък труд“ в неговата фабрика, като практически ги спасява и ги отвежда в Краков.

10. Имало е и „луди глави“
Витолд Пилецки е името на човека, които доброволно е отишъл в лагера на смъртта за да събере информация, да избяга и да сподели с целия свят какво се случва там.

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

10 факта за тайните тунели на властта

 

Подобни статии

Back to top button