БългарияНа Фокус

Анонимният хакер проговори отново

Анонимният хакер, който е разбил защитите на НАП, отново изпрати съобщения до три медии – НОВА, БТВ и „Капитал“. По думите му той изпраща второ писмо, за да може „вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията“.

„Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише мъжът. 

Той разкрива, че е руски гражданин, женен за българка.

„Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко прецакана е държавата ви”, пише още той.

В писмото си той заплашва, че ако не бъдат изпълнени определени негови условия, ще разкрие части от хакнатата информация. 

„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”, се казва още в електронното писмо. То е изпратено от имейл адрес, различен от този, от който бяха получени хакнатите данни.

КАКВО КАЗВАТ ИНСТИТУЦИИТЕ

Малко по-късно вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че ГДБОП проверява мейла. Той и министърът на финансите Владислав Горанов потвърдиха, че има пробив в системите, но увериха, че опасност няма. Говорителят на НАП Росен Бъчваров също заяви, че пропуските били отстранени и нямало чувствителни лични данни, които може да изтекат.

Не е ясно обаче как толкова бързо всички пробиви в сигурността са били отстранени след като миналата година близо месец отне на службите и на ИТ специалисти да отстранят нередностите с Търговския регистър, които причиниха неговия срив. 

По-вероятно е успокоенията на представители на институциите да са предварителни. Може би от действията на хакера ще разберем дали действително са предприети някакви мерки.

Технологията на хакерската атака срещу системата на НАП е известна на агенцията и на техническите служби. Неправомерните действия са извършени извън територията на България, но не е изключено участие и на вътрешен човек. Това заяви говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров в коментар на изтичането на лични данни от системата.

Хакери обявиха, че откраднали данните на 5 млн. българи

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button