ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Антибиотиците могат да запазят някои вредни бактерии живи

Когато Александър Флеминг открива пеницилина в мухлясало петриево блюдо преди близо 100 години, това предизвика „ерата на антибиотиците“ и революционизира медицината през 20-ти век. До днес антибиотиците са спасили безброй животи и все още се използват за лечение и предотвратяване на бактериални инфекции. Ново изследване от Обединеното кралство обаче предполага, че в определени ситуации употребата на антибиотици може да има обратен ефект и всъщност да удължи живота на някои бактерии, съобщава „Study Finds“.

Учени от университета в Ексетър съобщават, че някои антибиотици причиняват любопитен ефект върху определени бактерии – лекарствата всъщност стимулират бактериите, като им помагат да живеят по-дълго.

По отношение на антибактериалната бележка, нарастването на антибиотичната резистентност през последните години направи много антибиотици неефективни срещу определени инфекции. Изследователите отбелязват, че това е основен глобален проблем, който трябва да бъде решен. Нелечимите инфекции могат да бъдат най-голямата глобална причина за смърт до 2050 г.

Новото проучва описва за първи път, че антибиотиците също могат да помогнат на бактериите, предпазвайки патогените от смърт. Благодарение на изследване, финансирано от Съвета за изследване на инженерните и физическите науки, учените разкриват, че някои антибиотици помагат за облекчаване на стреса и спират намаляването на бактериалните популации, когато те измират. С други думи, повече бактерии оцеляват за по-дълги периоди в сравнение с популации без излагане на антибиотик.

„Проучването започна, когато разбрахме, че изненадващо някои бактериални щамове не растат в лабораторията, докато не ги лекуваме с антибиотици. В резултат това е първото доказателство, че антибиотиците могат да стимулират оцеляването на бактериите. За да се справим с антибиотичната резистентност в световен мащаб, трябва да разберем много повече за въздействието на тези лекарства върху баланса на бактериалните екосистеми, като тези в чревната микрофлора или в реките, които са изложени на антибиотици. Нашето изследване е доказателство за невиждани странични ефекти – ние просто не знаем как лекарствата променят баланса на бактериалните популации в този контекст“, каза професор Робърт Биърдмор.

В реални среди бактериите обикновено претърпяват периоди на бърз растеж, разделени от периоди, в които растежът спира поради недостиг на хранителни вещества, което в крайна сметка причинява смъртта на бактериите. Досега не е ясно как антибиотиците посредничат между популациите през тези периоди от време.

Екипът изследва Ешерихия коли в серия от лабораторни експерименти. Този подход води до откритието, че антибиотиците, насочени към рибозоми, които помагат на клетките да произвеждат протеин от ДНК, забавят бактериите, докато растат, но също така не им позволяват да умрат, което означава, че бактериите в крайна сметка остават живи по-дълго.

„Много антибиотици забавят растежа на бактериите, но ние показваме, че могат да помогнат на бактериите да преодолеят стреса, причинен от липсата на хранителни вещества, които иначе биха могли да ги убият, като в крайна сметка им помагат да оцелеят. В нашите експерименти това се получава, защото антибиотиците са антиоксиданти, което означава, че помагат на клетките да се справят с някои от отпадъчните продукти, които произвеждат, докато растат“, заяви д-р Емили Ууд.

„Важно е, че резистентните на антибиотици бактерии, които тествахме, не получиха същите ползи, така че в нашето проучване лечението не насърчава резистентност, което е необичайно. Следващата ни стъпка ще бъде да измерим как тези открития променят динамиката на многовидовите бактериални общности“, добави тя. 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Кмет и брат имат първи частен град

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button