На ФокусПоследни новиниСвят

„Газпром“ отчете спад на производството на газ с 25%

Държавната руска енергийна компания „Газпром“ публикува нови данни, които показват, че производството й на газ е спаднало с 25%, съобщиха руските държавни медии.

Отчетният период сравнява първата половина на 2023 г. с първата половина на 2022 г.

„Газпром“ обвини за спада „приемането в редица страни на политически мотивирани решения, насочени към отказ от внос на руски газ“.

Газпром също отчете спад в доставките на газ за същия период, тъй като доставките за руските и международните пазари са намалели от 225,7 милиарда кубически метра до 166 милиарда кубически метра.

Компанията посочи, че потреблението на газ се влияе от необичайно топлото време, както и от „икономически и геополитически фактори“

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Европейският съюз си постави за цел да се откаже от доставките на руски газ, както и от други изкопаеми горива.

Основен проблем е, че много европейски страни зависят от вноса на руското гориво и Москва намали или прекъсна потока, за да подкопае подкрепата за Украйна.

През май 2023 г. ЕС и Г-7 се споразумяха да забранят вноса на руски газ по маршрути, където Москва е прекъснала доставките преди, за да се предотврати рестартирането на руския износ на газ по тръбопроводи по маршрути към страни като Полша и Германия.

Липсват обаче ограничения на ЕС за руския втечнен природен газ (LNG), което доведе до ръст на вноса в ЕС на руски LNG с 40% от 2021 г. насам. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Путин обяви празник, отбелязващ окупацията на украинските региони

Подобни статии

Back to top button