Любопитно

10 факта за тайните тунели на властта

Много малко от нас знаят, че всъщност под центъра на София е изградена мрежа от тайните тунели на „властта“. С тези 10 факта ще ви разкажем малко повече за тях, как  и защо са направени и какво се случва в днешно време там…

1 Тунелите се намират в центъра на София и свързват бившият мавзолей на Георги Димитров, експартийният дом, Народното събрание и БНБ.

2 Те са на 3 нива и са строени по времето на Тодор Живков

3 Катакомбите са били тайни дълги години и за тях се е грижила Държавна сигурност

4 БНБ разполага с най-добре защитения трезор. Смята се, че освен обичайните модерни защити около него има ров пълен с вода.

5 Такива тунели има и от двореца на цар Фердинанд

6 Имало е план за направата на тунел от НС до СУ Климент Охридски, така и така не е довършен.

7 Не се знае дали Тодор Живков ги е ползвал, но за Георги Димитров ги е. През 1990 година тялото му е било изнесено именно по тези тунели и пренесено до централните софийски гробища. Интересното е, че това се случва докато тълпа протестира пред мавзолея.

Тайните-тунели

8 Въпреки факта, че никога не са използвани по предназначение издръжката им е била изцяло за сметка на данъкоплатците. Тунелите са били перфектно поддържани с идеална настилка, така, че при нужда управляващите да могат да евакуирани бързо.

9 Нямало е как случаен човек да попадне там. Дори по някакъв начин през вход/изход да влезе някой, едва няколко метра след това е имало метални порти, които са отваряли само след специална команда. 

10 Равни, по-равни, най-равни. За всеки от кръговете на властта имало различни нива, бункери и методи на евакуация в тайните тунели на властта.

 

Снимки: 168 часа

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button