BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Българите са най-нещастните в Европейския съюз, румънците са сред топ 3 по щастие

България има най-ниското ниво на удовлетвореност от живота сред гражданите в Европейския съюз, при това нещастието при българите е значително под предпоследната държава. Германците са втори по нещастие с 6,5 от 10, докато България е с особено ниските 5,6. За сравнение, най-високото удовлетворение е в Австрия със 7,9.

Сред топ 3 се нареждат и Полша и Румъния, като и в двете удовлетвореността от живота е 7,7 от 10. 

Финландия, която традиционно е сред държавите с най-щастливото население, вече е на 4-то място, задмината от румънците.

България е една от малкото държави със спад в удовлетворението от живота, след като бе с 5,7 от 100 през 2021 година. Българите също така бяха отчели сериозен напредък по удовлетвореността от живота след като щастието се покачи от особено ниската оценка 5 от 10 през 2013 до 5,6 от 10 през 2018 година. 

Спадът на удовлетвореността в Германия е много сериозен, тъй-като държавата държеше ниво над 7 от 10 през последните 15 години и нямаше сериозен спад в нивото на щастие. 

Статистиката се събира по 8 критерия, сред които материалното състояние, развлеченията, социалните контакти, икономическата и физическа сигурност, управлението и основните права, природата и общото усещане за удовлетвореност от живота. Някои от критериите са обективни, като например БВП спрямо покупвателната стойност, но други, като например социалните контакти и политическото състояние на държавата са субективни и се основават на анкета. По тях България се позиционира отново в дъното, като българите оценяват обществото и политиката си на особено ниско ниво.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Зеленски лично благодари на Делян Пеевски за помощта от България към Украйна

Подобни статии

Back to top button