BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Украйна предупреждава: Блокадата на полските тираджии пречи да се бием с Русия

Украйна обвинява Полша, че блокадата на полските тираджии заплашва да попречи на държавата да се отбранява срещу руската агресия. Тираджиите продължават да блокират три големи гранични пункта вече месеци, което предизвиква задръствания над 60 километра. Те протестират против сделката на Европейския съюз с Украйна, която премахна повечето мита между ЕС и Киев. 

Украинските превозвачи се нуждаеха от разрешителни преди войната, но Европа реши, че поради затварянето на пристанищата по Черно море и нежеланието на много европейски тираджии да стъпват в държавата докато е във война, тези разрешителни трябва да отпаднат. Според полските тираджии това е било икономическа катастрофа за индустрията на превозвачите на държавата. 

Те посочват, че украинските фирми дискриминират срещу чуждите превозвачи и все още изискват разрешителни и регистрация, което значи, че украински превозвачи могат да правят по един курс на седмица, докато полските камиони трябва да чакат на границата по две седмици.

Според Украйна това поставя сериозна пречка пред финансирането на войната, а щетата е блзио 228 милиона евро само от мита. Според висши политици в държавата, износът е спаднал с 40% поради блокадата, а в момента всичките данъци се използват за финансиране на армията и тези пари са нужни за войната с Русия. От правителството предупреждават, че ако блокадата продължи, те няма да могат да продължат да се отбраняват. Посланниците от балтийските държави също писаха призоваха Полша да прекрати блокадата, а спечелилият изборите Доналд Туск обеща, че ако стане премиер ще премахне блокадата на тираджиите от границата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия ще пести от новогодишни фойерверки, за да пренасочи пари към фронта

Подобни статии

Back to top button