БългарияНа ФокусПоследни новини

Съд: Имотите на българските царе в Рила са на България

България е собственик на 66 имота в Рила планина, които са част от казуса с т.нар. „царска“ реституция.

Софийски Окръжен Съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти. Това стана след повече от десетгодишна съдебна битка.

Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция.

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията В. и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. Решението на Софийски Окръжен Съд е неокончателно.

Ако така постановеното решение на съда остане в сила, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Денков и Габриел отличени с „Политици на годината 2023“ от Дарик радио

Подобни статии

Back to top button