BulletinНа ФокусСвят

Байдън: САЩ и Великобритания нанесоха удари по хутите

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американските и британските сили са нанесли въздушни удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен в „отбранителна акция“ след нападения срещу корабоплаването в Червено море.

В изявление Байдън заяви, че ударите по хутите са били извършени с „подкрепата“ на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, като добави, че „няма да се поколебае“ да нареди по-нататъшни военни действия, ако е необходимо.

„Днес, по мое указание, американските военни сили… успешно нанесоха удари по редица цели в Йемен, използвани от бунтовниците хути, за да застрашат свободата на корабоплаването в един от най-важните водни пътища в света“, заяви Байдън.

„Тези целенасочени удари са ясно послание, че Съединените щати и нашите партньори няма да толерираме нападения срещу нашия персонал или да позволим на враждебни участници да застрашат свободата на корабоплаването в един от най-критичните търговски пътища в света“, добави той.

Американските медии съобщиха, че в ударите са участвали изтребители и ракети „Томахоук“.

Байдън не даде подробности за участието на другите държави, които са подкрепили операцията.

Ударите последваха „безпрецедентна“ серия от 27 нападения на хути срещу кораби по натоварения международен морски път, „включително използването на противокорабни балистични ракети за първи път в историята“, каза Байдън.

„Тези нападения изложиха на опасност американски персонал, цивилните моряци и нашите партньори, застрашиха търговията и свободата на корабоплаването“, добави Байдън.

Хутите, които контролират обширна част от Йемен, извършват все повече нападения в Червено море, откакто войната в Газа избухна с безпрецедентната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

„Няма да се поколебая да насоча допълнителни мерки за защита на нашия народ и свободното движение на международната търговия, ако е необходимо“, добави американският президент.

„Нашата цел остава да деескалираме напрежението и да възстановим стабилността в Червено море, но нека посланието ни бъде ясно: няма да се поколебаем да защитим живота на хората и да предпазим свободния търговски поток в един от най-важните водни пътища в света пред лицето на продължаващите заплахи“, се казва в съвместно изявление на правителствата на Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Обединеното кралство и Съединените щати.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Орбан предложи да вдигне ветото над финансовата помощ за Уркайна ако се обсъждат парите всяка година

Подобни статии

Back to top button