BulletinПоследни новиниСвят

Италия: Украйна трябва да се въздържа от удари по руска територия

„Италия доставя на Украйна оръжия само за употреба в границите на страната“.

Това заяви италианският външен министър Антонио Таяни на 7 май, съобщи агенция ANSA.

Изявленията му дойдоха, след като външният министър на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва оръжията, предоставени от Лондон, за удари по цели в Русия. Москва отговори със заплахи за нанасяне на удари по „всяка британска военна техника в или извън Украйна“.

„Цялото военно оборудване, което изпращаме, е предназначено да се използва само на територията на Украйна. Не даваме материални средства, които могат да бъдат използвани извън границите на Украйна. Ние не сме във война с Русия“, каза Таяни.

Запитан за забележките на френския президент Еманюел Макрон относно възможното разполагане на западни войски в Украйна, италианският топ дипломат заяви, че не смята, че „Макрон иска да воюва с Русия“.

Той каза, че Рим е „против изпращането на войски, които да се бият срещу руснаците“.

Украйна продължава да настоява пред западните си съюзници за оръжия с по-голям обсег, но партньорите се колебаят дали да доставят въоръжения, които потенциално могат да бъдат използвани за нанасяне на удари на руска територия.

Володимир Зеленски заяви, че Киев няма да използва оръжия, доставени от чуждестранни партньори, за поразяване на цели извън границите на страната. Тези ограничения не се отнасят за оръжията местно производство, за някои от които се съобщава, че могат да нанасят удари дълбоко в Русия.

Според министъра на външните работи на Латвия Байба Бразе някои от съюзниците на Украйна са изпратили оръжия на Киев без ограничения за нанасяне на удари навътре в Русия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия заплаши да удари военни цели на Великобритания след изявлението на Дейвид Камерън

Подобни статии

Back to top button