Без дебат новото Народно събрание избра Ива Митева за свой председател

Без дебат новото Народно събрание избра Ива Митева за свой председател

Без дебати народните представители гласуваха кандидатурите за председател на Народното събрание. Ива Митева, издигната от „Има такъв народ“ получи 137 гласа „за“, 1″против“ и 99 „въздържал се“. Вторият кандидат беше предложен от БСП – Кристиан Вигенин, който получи 35 гласа „за“. 

 

„На 12 юли се навършиха 30 години от приемането на Българската Конституция, съгласно която България е република с парламентарно управление. Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот. Народното събрание упражнява парламентарен контрол и по този начин той осъществява парламентаризма. Силен парламент означава прямо отношение са народа, постоянно търсене на отговорност от членовете не Министерски съвет“, каза още тя.

 

„Ние – народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но ние трябва да помним за какво сме избрани. Трябва да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинският парламентаризъм. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали“, заяви още Ива Митева.

 

По думите й депутатите трябва да изпълнят обещанията си към българските граждани за законодателство.

 

„Законодателство за по-висок стандарт на живот, законодателство за по-добро здравеопазване, за постигане на реална съдебна реформа“, каза още председателят на парламента. „Попътен вятър, успех на всички ни“, пожела тя.

 

Избрани бяха и шестима заместник-председатели. Те са Виктория Василева от „Има такъв народ”, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, от „БСП за България” -Кристиан Вигенин, от „Демократична България” – Атанас Атанасов, от ДПС – Мукаддес Налбант, а от „Изправи се БГ! Ние идваме” – Татяна Дончева.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК