Последни новиниСвят

Борис Джонсън назначи брат си за зам.-министър

Борис Джонсън назначи най-малкия си брат заместник-министър по бизнеса.

Новият британски премиер Борис Джонсън назначи по-малкия си брат Джо Джонсън, бивш заместник-министър на транспорта, на поста заместник-министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия, информира РИА Новости.

В сряда Борис Джонсън стана премиер на Великобритания и вече успя да направи най-мащабната промяна в състава на правителството в съвременната британска история, без да прехвърля властта от една партия на друга.

Борис Джонсън уволни повече от половината министри от правителството на своята предшественичка Тереза Мей и напълни екипа си с ветерани от лагера на привържениците на излизане на Великобритания от Европейския съюз и поддръжници на свободния пазар от десницата, пише в. „Гардиън“.

Въпреки многократните си настоявания, че изповядва консерватизъм, посветен на цялата нация, Джонсън повери вътрешното министерство на Прити Пател, застъпвала се за връщане на смъртното наказание, а финансовото министерство – на предания тачърист Саджид Джавид, изтъква изданието.

Доминик Рааб, който в своята кампания за лидерския пост привлече медийното внимание с изказването, че не би се нарекъл феминист, е новият външен министър. Джейкъб Рийс-Мог – председател на подкрепящата Брекзит Група за европейски изследвания, оглавила призивите за отстраняване на Мей, е новият лидер на Камарата на общините.

Съперникът на Джонсън за лидерския пост Джереми Хънт и неговите поддръжници станаха жертва на безмилостна чистка. Самият Хънт отхвърли предложение да бъде понижен от външен министър на министър на отбраната и вместо това предпочете да се върне сред редовите депутати.

Джонсън вече смая някои колеги, като обяви, че противоречивият ръководител на кампанията за гласуване за излизане от ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г. Доминик Къмингс ще бъде висш съветник в управленския му екип. Къмингс е опитен агитатор и включването му в екипа на Джонсън засили очакванията сред депутатите, че до месеци ще бъдат свикани парламентарни избори, коментира „Гардиън“.

Борис Джонсън извърши най-голямата правителствена чистка от почти 60 години и избра верни поддръжници на Брекзит да му помагат да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври на всяка цена, пише в. „Дейли телеграф“.

Изданието публикува цитат от първата реч на Джонсън като министър-председател, който гласеше: „Хората, които залагат срещу Великобритания, ще претърпят големи загуби.“ Вестникът сравни чистката на новия премиер със сцената на отмъщението от филма „Кръстникът“, която Джонсън неотдавна каза, че му е любим филмов момент.

Според в. „Файненшъл таймс“ Джонсън се е отдал на „забележителен пристъп на политическо кръвопускане“, при който е „разкъсал“ екипа на Мей и се е обградил с твърди поддръжници на Брекзит.

Новият премиер заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на , октомври „без ако или обаче“ и извърши правителствена чистка, на фона на която „Нощта на дългите ножове“ на някогашния британски премиер Харолд Макмилан през 1962 г. бледнее, отбелязва изданието.

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button