ЛюбопитноНа ФокусСвят

Холандците направиха поляни за пчелите върху спирките

Холандската община Утрехт направи общо 316 спирки, които спасяват пчелите! Общинарите са покрили покривите на навестите с растителност, която е примамлива за насекомите, а като подарък там се събира и дъждовна вода.

Въпросните поляни обаче имат още много ползи…
Зеленината на необичайни места подпомага и биоразнообразието на града, освен че буквално спасяват живота на хиляди пчели ежедневно. Освен това, те улавят фини прахови частици, помагат и с улавянето на дъждовната вода, която е благодат за пчелите.
За да е пълна картинката, градинките се обслужват от работници, които се движат с електрически превозни средства, а автобусните спирки използват LED панели за осветление и бамбукови пейки.
Но това не е всичко…

Въпросните спирки са само малка част от мерките, въведени от общината в Утрехт за подобряване качеството на въздуха, чистотата в града и спасяването на биоразнообразието.  Управата възнамерява да въведе в употреба над 50 нови електрически автобуса, а до 2028 година градът да е със 100% екологичен обществен транспорт.  За капак въпросното електричество идва от вятърните мелници, с които е известна държавата.И като за финал…

Ако сте жител на Утрехт може да кандидатствате по програма, която да осигури финансиране за да можете да превърнете и собствените си покриви в своеобразна еко система. 
Единственото, което можем да си помечтаем и нашите управници да предприемат подобни мерки, които реално правят нещо, а не просто да се въртят „едни пари“ и единственото, което остава да е скандал в комбинация с минимална глоба…

 

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

 

https://www.youtube.com/watch?v=1eCictzzpzY

Подобни статии

Back to top button