BulletinБългарияНа Фокус

Борис Стоилов, автор на корицата на „Аз съм българче“: Хора, които не са прочели книга, не могат да ми търсят кусури

Нова порция жлъч и конспиративни теории потекоха по каналите на социалната мрежа в понеделник пак на гърба на Вазовото „Аз съм българче“.

По метода на четящия само заглавието с все още неизмити очи потребител на Фейсбук, „заплахата“ е представена чрез сборник на издателска къща „Хермес“, чийто първи тираж е през 2002 г., преиздаден е през 2006 година и още няколко пъти след това за последните 18 години.

На корицата под гордото „Аз съм българче“ на патриарха на българската литература юноша, облечен в синьо-жълт пуловер/анцуг/поло блуза, развява трибагреника.

БГНЕС потърси автора на корицата – художника и илюстратор Борис Стоилов, който не намира думи да опише абсурдната ситуация от последните часове.

„През 2006 година нито съм се интересувал от Украйна, нито от „Лидл“ или ИКЕА, чийто цветове също са синьо и жълто. Който търси друго обяснение, е фантаст“, каза за БГНЕС илюстраторът от Пловдив.

 

От издателска къща „Хермес“ също отговориха: „Корицата на книгата и художественото ѝ оформление са правени през 2002 година, а книгата се продава вече 22 години. От 2002 до 2005 г. изданието е с друга корица, а от 2006 г. до момента се използва настоящата корица. Всеки опит за обвързването им с настоящи политически събития е неуместен“.

Борис Стоилов е автор на над 1300 корици на книги за български и чужди издания, нарисувал е хиляди илюстрации и е редил изложби в столицата и в града под тепетата.

„На първата издадена корица на книгата момчето беше в синьо и бяло, за втората трябваше да се различава“, коментира още Стоилов.

Художникът е възмутен от настоящия поглед върху илюстрацията: „Книгата е насочена към обикновените деца, които днес всеки може да види как са облечени. Те не са участници във фолклорен ансамбъл или в някаква художествена самодейност, за да са в шевици. Това са обикновените деца“.

На въпроса как би илюстрирал българчето на 2024 година, ако сега трябва да нарисува корица за книга със стихотворения на Вазов, Стоилов каза: „Със сигурност по-добре, но след тази случка, непременно бих го нарисувал в синьо и жълто“.

За съжаление, илюстраторът констатира, че когато човек бърка в калта се цапа. Той определи като глупост опитите да му вменяват държавна измама.

„Хора, които не са прочели книга не могат да търсят кусури в работата ми“, отговаря художникът на „доброжелателите“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Депутат от ПП твърди, че е истинския баща на детето на Габриела Славова, убила мъжа в София

Подобни статии

Back to top button