БългарияНа ФокусПоследни новини

Бойко Рашков: Промените в Конституцията ни връщат в социализма

Промените в момента връщат в България преди 1989 година. Тогава главният прокурор се е избирал от Народното събрание. Сега сме изправени почти пред същото положение. Когато политическата власт каже, ще се избере удобен главен прокурор. Когато не й хареса, както Гешев, ще го отстрани. Това заяви депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю пред журналиста Веселин Дремджиев.

„Конституционният съд е в момента единствената ми надежда да не се върнем 34 години назад. Промените в момента връщат България преди ’89-а година“, каза още Рашков. В края на декември той гласува „въздържал се“ по време на гласуването на окончателните промени в Конституцията, защото не беше съгласен с текста (който все пак беше приет), според който 60% от членовете на Висшия прокурорски съвет ще се избират от парламента.

„По Конституция народният представител гласува по съвест. Няма да зачертая моята биография и моите познания. Това, което се прие е вредно за обществото и съдебната власт. Никой от това мнозинство не гледа една крачка напред в бъдещето. Избраха политически удобен главен прокурор.“

„Тази Конституция очевидно не е за тези политици. Тя е изпреварила тяхната обща и политическа култура. Това е жалкото в момента“, допълни той.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

„Промяната“ си раздава 1,5 млн. лева от бюджета за поляна с две врати, да стане спортна площадка

Подобни статии

Back to top button