БългарияПоследни новини

БСП иска държавата да изкупи прасетата от личните стопанства

Държавата да изкупи на пазарни цени прасетата от личните стопанства, предложиха от БСП, съобщава Дир.бг. Депутатът Драгомир Стойнев обясни в Стара Загора, че по този начин може да се потуши напрежението сред хората заради унищожаването на животните.

„Мерките, които се вземат във връзка с африканската чума по свинете, са закъснели, решенията са неработещи, ситуацията излиза извън контрол“, обяви в Стара Загора народният представител:

„Предлагаме изкупуване на тези животни от личните стопанства и дворове на хората на пазарни цени от страна на държавата. И това трябва да стане веднага“.

От БСП настояват да се възстанови годишният рамков договор между Министерство на земеделието и съсловната ветеринарна организация.

Идеята на социалистите държавата да изкупи прасетата едва ли ще проработи, тъй като няма пазарни цени на животни, гледани в лични стопанства. По принцип продажбата им на втори лица е забранена, освен, ако собственикът не се е регистрирал, като производител.

Освен това по-голяма част от хората предпочитат да използват месото за лична консумация, вместо да купуват такова с по-лошо качество от магазините. 

И на трето място стопаните със сигурност ще са на загуба, защото пазарната цена, която ще бъде определена от изкупвателните пунктове на големите месокомбинати е много по-ниска спрямо разходите, които те са вложили в своите животни.

Припомняме, че препоръки прасета от личните стопанства да бъдат избивани вече има и в софийските села. Междувременно продължават протестите на граждани заради задължението да евтаназират животните се дори в зони, където няма доказани огнища нс африканска чума. 

С ЕДИН ПО-МАЛКО: Кристалина Георгиева все по-близо до ръководния пост в МВФ

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button