БългарияНа Фокус

Дадоха срок за умъртвяване на прасетата и в Софийско

Дадоха срок за умъртвяване на прасетата, отглеждани в задни дворове в софийски села, които попадат в 20-километровата санитарна зона около огнищата на африканска чума по прасетата, съобщи Нова телевизия.

Предупреждения са залепени на входовете на кметствата в Мировяне и Мрамор.

Припомняме, днес беше последният срок, в който голяма част от областите в страната трябваше да приключат с умъртвяването на животните, гледани от частни стопани.

В Пазарджишко хората отказват да заколят прасетата си. Вчера имаше протест. В отговор на упреците, че протестирали хора, които не са собственици на свине, някои от протестиращите отговориха:

„Единствените, които нямаха прасета, бяха внедрените цивилни полицаи сред нас“.

Според заместник – министъра на земеделието Янко Иванов сега е моментът за клане на домашните прасета. При болест прасетата няма да се колят, а ще се загробват. Загробили сме над 120 000 прасета. Сега е пикът на инфекцията, заяви експерт.

Още от вчера започнаха протести срещу това решение. За часове пътят Сливен – Ямбол беше блокиран. След среща със стопаните, министърът на земеделието Десислава Танева даде отсрочка от една седмица за пазарджишко.

Властите заплашват, че след изтичането на определения срок за доброволно умъртвяване ще има евтаназиране на животните от Областните дирекции по безопасност на храните.

Проверяват се дворовете на стопаните от Северна България. Там срокът за доброволно изколване на прасетата изтече на 31 юли. Засегнати от заразата в страната са пет индустриални свинекомплекса.

Стопаните искат до 31 декември да се удължи срока, в който могат да заколят прасетата си. Очаква се протест в пловдивските и пазарджишките села.

Протестиращите поставиха ултиматум на Агенцията по безопасност на храните днес до обед заповедта за умъртвяване да бъде отменена.

В Пазарджишко срокът беше удължен с още една седмица.

„Ако трябва, ще си платим глобите, но няма да допуснем да се колят прасета“, каза една от протестиращите.

Хората искат да знаят защо не са били предупредени от МЗХГ, за да не купуват прасета и фуражи тази година. За следващата година никой няма да купува прасета и фуражи, казаха протестиращи.

Кметове организират протест заради избиването на свинете

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button