Последни новиниСвят

Тръмп заплаши на пусне затворници от ИДИЛ в Европа

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди европейските държави да приемат обратно гражданите, заминали да воюват в Сирия за ИДИЛ. В противен случай заловените бойци ще бъдат пуснати да се върнат в Европа, предаде ДПА.

„Имаме хиляди бойци на „Ислямска държава“, които искаме Европа да приеме. Нека да видим дали ще ги приемат, а ако не, вероятно ще трябва да ги пуснем към Европа“, заяви Тръмп пред репортери пред Белия дом.

Затворниците са държани от съюзническите на САЩ сили в Сирия, оглавявани от кюрдите.

САЩ предупредиха, че екстремистката групировка „Ислямска държава“ остава сериозна заплаха въпреки разгрома на физическия „халифат“ в Ирак и Сирия, но същевременно предупреждават, че Ал Каида се е съвзела до върховите равнища на силата си.

Нейтан Сейлс, главният американски координатор за борбата с тероризма, каза пред репортери във Вашингтон, че е нужно глобално усилие за изтласкване на ИДИЛ от Афганистан и Африка, особено в Нигерия. Той заяви, че САЩ не могат да водят войната сами.

„Ислямска държава“ „предприема все по-смъртоносни нападения“ и „се разширява в нови райони“, добави Сейлс.

В райони в Ирак и Сирия групировката все още разполага с около 15 000 бойци, каза Джеймс Джефри, специален представител на САЩ в международната коалиция срещу ИДИЛ.

Около 2000 чуждестранни екстремистки бойци са задържани от подкрепяната от САЩ и оглавявана от кюрдите коалиция Сирийски демократични сили (СДС), а Вашингтон призовава страните по целия свят да приемат обратно гражданите си и да ги изправят пред правосъдието.

Джефри подчерта, че „Ислямска държава“ има крепости в Сирия, които са в територии извън обхвата на операциите на САЩ и СДС в Североизточна Сирия, включително в региони под контрола на сирийския президент Башар Асад.

Докато през последните години вниманието на света се изместваше към „Ислямска държава“, Ал Каида съумя да спечели позиции, предупреди Сейлс.

„Ал Кайда е толкова силна, колкото винаги е била“, добави той.

Американски служители отказват да коментират съобщенията, че Хамза бин Ладен, син на бившия водач на Ал Каида Осама бин Ладен, е бил убит.

Властта в Турция наложи контрол върху интернет

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button