БългарияНа ФокусПоследни новини

Държавният дълг с 3,2 млрд. лева по-висок за година

Дългът на подсектор “Централно управление” към края на месец март възлиза на 41,178 млрд. лв., като нараства с 3,279 млрд. лв. спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Министерство на финансите. Вътрешните задължения са в размер на 10,654 млрд. лв., а външните са 30,524 млрд. лв.

Съотношението на дълг на подсектор “Централно управление” към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната нараства минимално до ниво от 20,6%. Това показва, че дългът нараства приблизително с темповете на увеличение на номиналния размер на БВП. Делът на вътрешния дълг спрямо БВП е 5,3%, а на външния дълг – 15,3%. В структурата на общия размер на държавния дълг вътрешните и външните задължения имат съответно дял от 25,9% и 74,1%.

В структурата на дълга по инструменти основна част продължават да имат облигациите, емитирани на международните капиталови пазари, с дял от 60,1%, следвани от държавните ценни книжа, емитирани на вътрешния пазар – 25,3%, и заемите – 14,6%.

По отношение на лихвите се запазва тенденцията за превес на задълженията с фиксиран лихвен процент, които имат дял от 99% от общия размер на дълга.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Станишев за проблемите в лявата: Много войводи, малко четници

Подобни статии

Back to top button