БългарияНа ФокусПоследни новини

Денков: Правителството не може да подпомага фермери, които са били печалба през миналата година

Премиерът Денков даде брифинг по отношение на протестите на зърнопроизводителите, в който заяви, че правителството не може да подкрепя земеделци, които са на печалба. Според него печалбата на сектора е била 3 млрд. лева през 2022 година.

„Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо. Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес“, каза на брифинг тази вечер в Министерския съвет премиерът Николай Денков.

„Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през миналата година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на правилата, на икономическата логика и на правата на останалите хора в страната“, добави той.

„Между 2018 и 2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лева. През 2021 печалбите скачат на 2 млрд. лева декларирани, а през 2022 стават 3 милиарда лева. Дали през 2023 секторът е бил на загуба – предстои да разберем от финансовите отчети“, каза още Денков.

През миналата година земеделците са получили 3 млрд. лева европейско и национално финансиране, като 1,7 млрд. от тях са дадени от настоящото правителство след идването му на власт, отчете още премиерът. И добави, че през 2023 нашите стопани са получили най-много пари след Полша от ЕС заради загубите от украинския внос.

По-рано днес от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, обяви безсрочни протестни действия с начало 06.02.24 г. (вторник) в 10:00 ч.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Земеделците обявяват масови протести в цялата страна – вижте къде ще се блокира движението

Подобни статии

Back to top button