БългарияПоследни новини

НС отмени машинното гласуване за местния вот

На днешното си извънредно заседание депутатите подкрепиха на първо четене отмяната на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Предложението на ГЕРБ бе подкрепено от 122-ма народни представители, против бяха 96, а един се въздържа. Срещу измененията гласуваха единствено депутатите на БСП и ДПС. Така машинно гласуване ще има само на президентски и европейски избори.

Причината за направените промени е „тревожен доклад“ на ЦИК, според който при евроизборите през май близо половината машини са отчели грешно преференциалния вот.

„Стоим с ОП и ВОЛЯ зад това предложение, защото държим да се произведат избори с легитимен резултат“, зяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на дебатите.

Тя още веднъж повтори опасенията на управляващите, които се опират на доклада на ЦИК и Венецианската комисия. Сред тях – оскъпяването на всеки глас от 77 стотинки за хартиена бюлетина на 59 лв. – за машинен вот. 

„Ако ценим демократичното право на всеки българин да упражни правото си на глас, трябва да преосмислим машинното гласуване. Ще помоля защитниците му да не внушават у общството фалшивото усещане, че това е защита срещу купения вот“, призова депутатката от ГЕРБ. 

„Държава, която си играе на „иди ми-дойди ми“, не е привлекателна и модерна“, констатира Филип Попов от БСП.

Управляващите посегнали на ценности като свободата и равенството, обвини той. И ги разкритикува, че бързат с промените в Изборния кодекс, за да заминат спокойно на море.

Соцдепутатът Явор Божанков пък заключи, че депутатите в по-голямата част от пленарната зала били през цялото време „офлайн“.

От ДПС също категорично се противопоставиха на управляващите, а Йордан Цонев даде пример със защитата на информацията от фишовете на Тотализатора.

ДПС е авторът на предложението за машинното гласуване при последните изменения на Изборния кодекс, заяви зам.-председателят на групата. Той повтори, че движението държи, както на машинно гласуване, така и на машинно преброяване.

Цонев отбеляза, че от начлото на демокрацията „най-слабото звено в изборния процес са СИК“. Като се въведе машинното гласуване и преброяване, няма да броят гласове членовете на СИК и няма да има невалидни бюлетини, убеден е той.

„Нашата констатация е, че беше умишлено компрометирано машинното гласуване, категорично“, заключи Цонев.

Валери Симеонов пък се оплака от машините с пример в обратната посока.

„Идвам от коридора и си пуснах едно кафе за 40 ст., пуснах един лев и машината не ми върна монети, същото може да стане и с другите машини“, предупреди той застъпниците им.

Той прогнозира провал на изборите, ако машините останат. Лидерът на НФСБ припомни, че приемането на машинното гласуване било плод на сделка между РБ и ГЕРБ, а тогава от БСП са били против.

Сега пък „непоследователността на партньорите ни от ГЕРБ наля вода в мелицата на БСП“, констатира депутатът от ОП.

„Никой не може да ме убеди, че не може да бъде манипулирана машината“, заяви Симеонов.

„Изборите не се манипулират, те се печелят преди още избирателят да е влязъл в секцията – с 20, 50 лв., с обещание за работа. Там става манипулацията“, заключи той.

Освен това в пленарната зала по искане на БСП бяха изслушани министрите на вътрешните работи и финансите Младен Маринов и Владислав Горанов във връзка с откраднатата от хакер база данни от НАП. Пред депутатите двамата министри отново съобщиха наличната до момента информация за пробива.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Анонимният хакер проговори отново

Подобни статии

Back to top button