Любопитно

Вино, два брака и шипки: Дядо Цветан е най-възрастният българин в Бразилия

Вино, два брака и шипки – така само с три думи може да се опише богатия живот на дядо Цветан, който е най-възрастният българин в Бразилия.

Цветан Антонов е роден в пернишкото село Лобош до язовир Пчелина (между Земен и Ковачевци) през 1925 година. Днес живее в къща в Бело Оризонте.

„Той е на 97 години и е най-възрастният българин в Бразилия, доколкото знам“, разказва специално за рубриката БГ Свят на БТА друг наш сънародник в Бразилия – Даниел Методиев.

Наскоро той посети дядо Цветан заедно с Нина Григорова. По време на гостуването двамата му подариха червено вино от Еленово,

сухи шипки от родината и есенцията с българска роза.

За всичките тези години дядо Цветан не е забравил да говори български език. С охота разказва за братята си, за родния край, за следването му в Софийския университет.

На 26 години, през 1951 емигрира в Бразилия. В началото живее и работи в Рио де Жанейро като електроинженер и в Ilhéus в щата Байя (от където е и втората му съпруга, Флавия).

В последствие се премества и установява за постоянно в Бело Хоризонте.

До пенсионирането си работи в SEMIG (енергийния холдинг на щата Minas Gerais).

„За всичките тези години дядо Цветан не е искал да приеме бразилско гражданство. Обича да казва, че е българин и българин ще си остане. И като такъв, редно е да има само едно гражданство – българско“, допълва Даниел Методиев.

Източник: БТА

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

На 101-ия си рожден ден, възрастна жена моли внуците си за услуга, но с едно условие

Подобни статии

Back to top button