BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

ЕК отблокира 10 млрд. евро за Унгария в опит убеди Орбан да одобри нова помощ за Украйна

Европейската комисия отблокира 10,2 милиарда евро от еврофондовете, които бяха предназначени за Унгария. Парите бяха замразени дълго време, но се отблокираха ден преди да се обсъди новата помощ за Украйна и потенциалното приемане на държавата в Европейския съюз.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е против идеята за нова финансова помощ за Украйна и счита, че първо трябва да се преразгледа стратегията на Европейския съюз относно войната. Въпреки, че Комисията не е заявила, че средствата са отблокирани за да се опитат да убедят Орбан, това се случва точно ден преди обсъждането на новата помощ за Украйна.

Дискусиите в САЩ за одобряване на нов пакет от финансова помощ за момента не вървят позитивно и помощта от ЕС е жизненоважна за държавата в конфликта и срещу Русия, тъй-като досегашната американска подкрепа започва да привършва.

Парите бяха блокирани през 2022 година, като официалната причина беше нуждата от реформи в унгарската правосъдна система с цел намаляване на корупцията и осигуряване на независимост на правните органи. 

Общо 21 милиарда евро бяха блокирани, което значи, че Унгария все още очаква да се размразят половината от средствата. Официално от Комисията считат, че трябва да се предприемат още анти-корупционни мерки за да бъдат отблокирани останалите средства. 

Президентът на Франция вече се опита да убеди Орбан да промени позицията си към помощта за Украйна, като го покани на вечеря в Париж да обсъдят казуса. 

Отблокирането на помощта също така създаде сериозен конфликт между Европейския парламент и Европейската комисия, след като лидерите на 4-те най-големи групи в Парламента изпратиха писмо, с което настояват средствата да останат блокирани. Според тях отпускането на парите би дало ясен знак, че методи като тези на Орбан могат да доведат до концесии от страна на Комисията.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Германия се събужда – затваря Европа след години безкрайна вълна от мигранти

Подобни статии

Back to top button