БългарияНа ФокусПоследни новини

Енергийната комисия реши – ще произвеждаме ток на въглища до 2038 г.

Комисията по енергетика към Народното събрание е приела проект за приемане на Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Тя е в синхрон със сключеното споразумение между премиера, представители на НС и синдикатите на енергийния сектор.

Комисията прие в актуализираната пътна карта да се посочва изрично, че електрическа енергия от въглища ще се произвежда поне до 31 декември 2038 г.

Драгомир Стойнев от парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“ каза, че тази дата не трябва да присъства, а след 2038 г. въглищните централи да работят на пазарен принцип.

Искра Михайлова от ПГ на „Възраждане“ изтъкна, че трябва да бъде записано, че електроенергия от въглища трябва да се произвежда без ограничение поне до 2038 г., което впоследствие се прие.

Павлета Митова от ПГ на „Има такъв народ“ каза, че минимум до 2038 г. трябва да се произвежда до електрическа енергия от въглищни централи, а в проекторешението пише, че въглищните мощности ще се затварят до тази година. От управляващите обаче отговориха, че това е било записано в първоначалния проект на решение, а не в актуализирания.

Рамадан Аталай от ПГ на ДПС също предложи да се запише, че електрическа енергия от въглища ще се произвежда поне до 2038 г., което се прие.

Венко Сабрутев от ПГ „Продължаваме Промяната-Демократична България“ изтъкна, че пазарът трябва да определи кой да работи и кой – не. Целта на проекторешението е да се даде възможност поне до 2038 г. пазарът да определи кой да работи. „Ние нямаме намерение да затваряме мощности“, изтъкна Сабрутев.

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) в България Пламен Димитров обърна внимание, че двата синдиката са били против първоначалния вариант на пътната карта. Според него актуализираната пътна карта е втората стъпка от постигнатото споразумение. Той изтъкна, че в настоящия вариант на пътната карта няма ангажименти за затваряне на въглищни централи до 2038 г. Пламен Димитров предложи да се възложи на Министерски съвет да приведе териториалните планове за справедлив преход в съответствие с актуализираната пътната карта и решението на Народното събрание от 4 октомври, в което се прие споразумението със синдикатите. Това предложение обаче не беше припознато от депутатите. 

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов попита дали датата на спирането на въглищните централи е 1 януари 2038 г. или 31 декември 2038 г. По този повод депутатите гласуваха и приеха със 17 гласа „за“ и „3“ против“ електрическа от въглища да се произвежда поне до 31 декември 2038 г.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Бойко Борисов: Кирил Петков абсолютно нищо не може да направи без мен

Подобни статии

Back to top button