БългарияНа ФокусПоследни новини

Епидемия от китайската детска пневмония вече и в Европа

Микоплазмената пневмония вече се разпространява в Европа, след като стана епидемия от заболяването в Китай.

Инфекциите се причиняват от Mycoplasma pneumoniae – бактерия, която може да причини както леки респираторни инфекции, така и тежка пневмония. Според данните на френската здравна агенция този вид пневмония се среща най-често при деца, но също така е особено рискова за хора над 65 г., както и за тези с отслабена имунна система.

До момента шест държави в Европа са съобщили за увеличаване на този вид бактериални инфекции, като Франция и Дания вече са обявили епидемично разпространение на заразяването, тъй като микоплазмената пневмония се установява над от 10% от случаите.

Миналият месец Световната здравна организация поиска допълнителна информация от Китай заради повишената заболеваемост сред децата и призова властите да “вземат мерки”.

Тогава от медиите стана ясно, че хиляди деца чакат с родителите си пред препълнени педиатрични болници за преглед. В социалните медии бяха публикувани снимки на деца, които пишат домашните си в болници, докато са поставени на венозни системи. Китайски лекари коментираха пред западни медии, че пациенти чакат на опашка с часове за преглед.

В отговора си до Световната здравна организация китайските власти увериха, че макар заболеваемостта да е силно увеличена, то не става дума за нов патоген, а за вече познати причинители на респираторни инфекции – според тях причината за епидемията са свалените след пандемията от COVID-19 ограничения за пътуване и срещи, както и студеното време.

Лекарите наричат заболяването “атипична пневмония” и го окачествяват като лека белодробна инфекция, причинявана от бактерии, вируси или гъбични плесени. В повечето случаи то преминава с възпалено гърло, кихане, кашлица и главоболие, но без повишена температура. Лечението включва антибиотици и лекарства, които се продават в аптеките.

 “Това не е бързо протичащо заболяване – може да имате кашлица, може да сте уморени и да имате главоболие, но ако продължава дълго време, тогава вероятно става въпрос за микоплазмена пневмония”, коментира пред “Евронюз” Хане-Дорте Емборг, старши изследователка в датския Statens Serum Institute.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Полицията в Мадрид задържа български мафиот, изнудвал директор на Севиля

Подобни статии

Back to top button