БългарияНа Фокус

Ето къде да проверита, ако данните ви от НАП са изтекли

Вече е достъпно приложението на НАП, чрез което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп. 

Справка в приложението може да се направи ТУК след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон.

Резултат дали има неправомерно разпространени лични данни ще бъде изпратен на въведения от Вас мобилен номер.

НОВА ИНФОРМАЦИЯ
След като бе проведена спецакция във фирмата, в която работи обвиняемият за извършването на кибератаката Кристиян Бойков, днес от прокуратурата съобщиха още данни за „Тад Груп“. По думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев над 500 000 имейл адреса на известна българска онлайн поща са били хакнати от същата компания. 

„Факт е, че тази база данни е хакната, факт е, че там е извършено търсене, факт е, че са отваряни пощи на определени хора”, коментира Гешев, без да уточни кои са потърпевшите.

189 души са най-ощетени от всички с изтекли данни

Разследването на прокуратурата показвало още, че НАП не е единствената атакувана институция. До момента били събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма за интернет услуги и от други места, казват от прокуратурата, но заради разследването от държавното обвинение на този етап отказват да разкрият имената на институциите и дружествата.

По случая с хакерската атака срещу НАП вече има трима обвиняеми. Кристиян Бойков е сочен за извършител, а собственикът на „Тад Груп“ Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков – за подбудители. Тодоров беше обявен за общодържавно издирване и за него бе издадена европейска заповед за арест. Адвокатът му Георги Стефанов заяви, че той е предприел пътуване, планирано много преди събитията от последните дни. „Другата седмица ще бъде тук и ще се яви за съответните процесуални действия“, каза още Стефанов.

Той отрече твърденията на Гешев, че всички служители на „Тад Груп“ са подали молби за напускане. „Никой не е напускал. В момента дружеството се готви да си преорганизира работата си, т.е да си купи нова техника, защото тя им беше иззета по странни причини“, заяви адвокатът.

Действията на всички служители, работили във фирмата през последните две години, ще бъдат проверени от разследващите. Ако се установят нарушения, и те ще станат клиенти на прокуратурата.

Повдигат обвинение на още един човек заради хакерската атака

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button