На ФокусПоследни новиниСвят

Европейският съюз постигна съгласие замразените руски активи да отиват в Киев

Европейският съвет одобри предложението на Европейската комисия доходите от запорираното в ЕС заради санкциите руско имущество да бъдат използвани в полза на Украйна. Това съобщи шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен в четвъртък вечерта след края на първия ден от срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, предаде БНР.

„Има силна подкрепа за използването на печалбите от замразените руски активи за военна помощ за Украйна“, увери Фон дер Лайен. Тя допълни, че ако се действа максимално бързо, първата сума от 1 милиард евро може да бъде изплатена още на 1 юли, а за цялата година могат да бъдат осигурени около 3 млрд. евро и още по толкова през следващите години.

Европейската комисия също така е предложила да се повишат митата за вноса на зърнени и маслодайни култури от Русия и Беларус (близък съюзник на Москва).

„Това ще предотврати дестабилизирането на пазара на тези продукти от руското зърно, ще спре Русия от използването на приходите от износа на тези стоки в ЕС и ще гарантира, че незаконният руски износ на откраднато украинско зърно няма да влиза на европейския пазар“, подчерта Фон дер Лайен.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украйна отрече да има нещо общо с терористичната атака в Русия

Подобни статии

Back to top button