BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Европейският съюз реши – по-строги правила за бежанците, по-малко бежанци в България, Италия, Гърция и Испания

Европейският съюз прие ново споразумение за съвместна политика по миграция, с което се затягат правилата около бежанците и предоставянето на убежище. 

Новото споразумение включва правила за по-бърза проверка на пристигания на хора без нужните документи или държава на произход. Мигранти от някои държави по този начин ще бъдат задържани в новосъздадени центрове на границите, от където могат да бъдат връщане в държавите, от които са дошли. Освен това, Европейският съюз настоява за по-бърза депортация на бежанци, на които е отказано убежище.

Например бежанци от държави като Тунизия, Индия и Турция, които имат много нисък шанс да бъдат приети, ще бъдат задържани в центровете на границите. Бежанци, които представляват заплаха за сигурността, също ще бъдат задържани.

Предвижда се механизъм, с който да бъде намален натискът върху южните страни, които приемат най-голямата бройка бежанци. Според нов механизъм на солидарност, държавите, които приемат първи бежанците, ще бъдат облекчавани от другите държави в ЕС. Ако другите държави не приемат бежанци, които са пристигнали в Гърция, Италия, Испания или дори България, те ще трябва да плащат средства в общ европейски фонд, който може да се ползва от граничните държави за задържане на бежанците.

Споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския съвет, но според „Аменсти Интернешънъл“, които следят за спазването на човешките права, това връща законът за бежанците в ЕС с десетилетия и ще създаде де факто затвори, в които да се задържат бежанците. НПО-то смята, че по този начин ще стане много по-трудно да се влиза в Европа и ще има затруднения за всеки, който се опитва. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Съдът в Колорадо отсъди, че Тръмп не може да се яви на изборите за президент през 2024 година

Подобни статии

Back to top button