BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Съдът в Колорадо отсъди, че Тръмп не може да се яви на изборите за президент през 2024 година

Върховният съд на щата Колорадо в САЩ реши, че бившият президент Доналд Тръмп не може да бъде поставен на бюлетината за изборите през 2024 година. Според тях, той отпада поради конституционната поправка, че длъжностни лица на САЩ, които са участвали във възстание срещу правителството, не могат да участват в избори за официална длъжност.

Проблемът с решението на съда е, че Тръмп официално не е осъден за участие в бунтовете на 6-ти януари 2021 година. Той също така не попада в обхвата на „длъжностно лице на САЩ“, тъй-като в конституцията то е дефинирано като лица, назначени от президента, а той е бил президента в това време. 

Решението на Колорадо подлежи на обжалване пред Върховния съд на САЩ, като може да бъде отменено до 6-ти януари, 2024 година. Тъй-като то не е конституционно се очаква да бъде отхвърлено, но не е ясно дали все пак ще попречи на Тръмп да се яви на изборите.

Републиканският кандидат Вивек Рамасуами, който се състезава с Тръмп за номинацията на републиканската партия, обяви, че ако Тръмп получи забрана да се явява, той също ще се откаже от бюлетината. Рамасуами призова другите републикански кандидати също да се откажат, тъй-като това решение не е конституционно и трябва гласът на избирателите да реши кой от тях е кандидат, а не върховния съд. Другите кандидати още не са обявили своите намерения, но се очаква това да се случи в най-скоро време.

Самият Тръмп не коментира новината веднага. Няколко часа след решението, той пусна в своя профил в социалната си медия „Truth Social“ съобщение – 

„Какъв срам! Това е тъжен ден за Америка“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия отвърна на удара – Путин отне дялове от OMV и Dea за арктически проекти за добив на газ

Подобни статии

Back to top button