БългарияНа ФокусПоследни новини

След преговори с правителството – фермерите в България отлагат протестите

Протестът на българските фермери се отлага след 3-часови преговори с премиера Денков и земеделския министър Кирил Вътев. Те все пак предупреждават, че очакват конкретни мерки и имат готовност да излезат на протест, ако не видят осъществяването им.

Днешната среща бе по искане на зърнопроизводителите, които миналата седмица заявиха, че искат да бъдат включени в схемата за подпомагане заради войната в Украйна и да получат извънредни субсидии от 20 лв./дка за загубите, които търпят. Ако не бъдат подпомогнати, предстоят фалити в сектора и заплашиха с протести.

„Имахме дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща с Асоциацията на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара. Част от дискусията е свързана с това, че двете страни в тази дискусия влизат от различни гледни точки – от една страна в бюджета имаме увеличение спрямо миналата година, около 500 млн. лв. повече в аграрния сектор спрямо 2023 година“, каза премиерът Николай Денков.

Той посочи, че от друга страна има затруднения в сектора и трябва да се намери пресечната точка и балансът.

По думите му трябва да е ясно какво точно се дефинира като критични зони в аграрния сектор, кои са най-пострадалите сектори и съответно как те би трябвало да бъдат подкрепени без да се раздават средства, неотчитайки съответните специфики.

Денков каза, че на срещата са уточнили какъв да е подходът. Станало е известно, че има три групи проблеми, които трябва да се адресират. Първата е свързана с непосредствените нужди и необходимостта от ликвидност в съответните стопанства, за да могат да продължат дейността си, отбеляза министър-председателят. Второто е да се подкрепи Министерството на земеделието и храните по отношение на промените в законите, които се чакат от доста време и трябва да се навакса с едно изоставане, каза премиерът. Третата група е свързана със задачи за отстояване на позицията на България на европейско ниво.

Денков каза, че по третата група задачи доста бързо са се разбрали, че това, което прави министерството, съответства на очакванията. По другите две групи се разбрахме, че трябва максимално бързо, в рамките на тази седмица, представители и на Камарата, и на Асоциацията, заедно с Министерството на земеделието да прегледат цялата информация, която е налична и да предложат варианти за решение, които след това ще обсъдим заедно, посочи Николай Денков.

Той информира, че това ще стане през следващата седмица и с Министерството на финансите, така че да се види какви са възможностите за подкрепа и по отношение на пострадалите сектори от природните бедствия, и от войната в Украйна. Структурирахме процес, който да продължи и през следващите дни, планирахме и среща през следващата седмица. Това беше задачата през тези 2,5 часа, обобщи резултатите от срещата премиерът Николай Денков.

„Тази среща днес е прехождана от една друга 5-часова. Днешната беше много конструктивна и излизаме от нея с оптимизъм. Убеден съм, че ще стигнем до резултата, който търсим“, заяви и земеделският министър Кирил Вътев след преговорите

Той обеща, че ще се вдигне темпото на работа, въпреки че от началото на годината в министерството се работело как в рамките на този бюджет да се осигурят необходимите средства, които анализите показали, че обективно и реално са необходими.

„Причините за нашето недоволство са невключването на средства за украинската помощ в бюджет 2024 година. Преди нова година ние поискахме среща с премиера Денков и с Асен Василев. Като тази среща се отложи във времето, дадохме един аванс, къдто те трябва да осигурят тези средства. След нова година към тази помощ поискаха да се включат и зърнопроизводителите. В момента какво настояваме – да имаме адекватно подпомагане, както миналата година, за всички сектори и помощ за сектор „Зърнопроизводство“, заяви председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов след срещата при премиера.

„Мотивите са ниски цени, междуфирмена задлъжнялост – всичко това е породено от войната в Украйна“, посочи още той.

„Дълъг разговор, но това, което за нас беше важно, защото едни цифри и бюджети се говорят навсякъде по медиите, е да се разбере, че тук говорим за нещо много нужно и важно“, добави и Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му са намерили механизмът за работа за следващите няколко дни, защото „тези действия изискват спешност и бърза реакция“.

„Надявам се до края на седмицата да сме изчистили декор по сектор ставките и нуждите, за да може следващата седмица, когато направим втората среща да излезем от нея с разписано черно на бяло какво ще се случва“, обясни Проданов.

По думите му ако те виждат от страна на държавата действия и се случи, това което искат като политики, няма причина да се стига до протестни действия.

„Всичко зависи от реакцията на хората по места, не зависи само от Асоциацията“, категоричен е Проданов.

Миналата седмица зърнопроизвовителите се оплакаха от ниските изкупни цени на пшеницата, които са около 350 лв за тон – такава цена не е имало в близките 15 години. Тя винаги е била над 400, 450 лв за тон. Смятат, че това е една от последиците на влизането у нас на евтино украински зърно.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Френските фермери също излизат на протест против европейските регулации

Подобни статии

Back to top button