На ФокусПоследни новиниСвят

Мелони: Италия няма да приема мигранти, спасени от НПО

„Корабите на неправителствените организации, спасяващи мигранти в Средиземно море, ще трябва да акостират в страните, под чието знаме плават, особено в Германия, освен ако не бъде намерен компромис относно убежището и имиграционния статут“, каза италианският премиер Джорджия Мелони в столицата на Малта Валета, където се проведе срещата на върха MED9.

Тя отхвърли внесената от Германия поправка за статута и ролята на неправителствените организации, след като реформата на Пакта за убежище и имиграция беше приета вчера в Брюксел.

Текстът беше одобрен от страните-членки на Европейския съюз, но Италия, изненадана от късното внасяне на германската поправка, изрази резерви и поиска период за размисъл.

„Тази поправка е крачка назад и затова предлагаме друга поправка, според която държавата е компетентна да приема мигранти, които се транспортират на кораба на неправителствените организации на държавата, който носи техния флаг“, посочи Мелони.

Според медиите в Рим италианската поправка е била отхвърлена вчера от вътрешните министри.

Рим упреква Берлин, че финансира няколко хуманитарни неправителствени организации в Средиземно море, някои от които работят под германски флаг. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

„Газпром“ отчете спад на производството на газ с 25%

Подобни статии

Back to top button