БългарияНа ФокусПоследни новини

Германски евродепутат за обещанията на Урсула фон дер Лейен към Кирил Петков от записа: Трагична грешка

Германски евродепутат от либералите е коментирал изказването на Кирил Петков, че Урсула фон дер Лейен му обещава да заобиколи правилата за еврозоната. Според него това е „трагична грешка“ и ще доведе до „еврокриза 2.0“.

В записът се чува как Кирил Петков разказва за подкрепа на Шенген, но изразява съмнение за приемането на България в еврозоната. Петков разказва, че я е питал дали могат да се заобиколят правилата и предава отговорът и: „Не ме цитирай, но може да ви помогнем“.

Петков обаче огласява пред членовете на НС на ПП разговора, а след като депутатът Радостин Василев предостави записа на медиите на специална пресконференция, от Брюксел говорител на Европейската комисия първоначално нарече записа “с неясен произход”. “Това, което е ясно е, че има критерии, които се отнасят за влизането в Шенген и председателят беше много категорична в своята подкрепа и за България, и за Румъния що се отнася до влизането им в Шенген, мисля, че това стана много ясно. Има и много ясни критерии за влизането в еврозоната. Разбира се, председателят и цялата Комисия, нека ви припомня, че не е само председателят, а цялата Комисия, а после и Съветът на ЕС са тези, които преценяват много прецизно дали критериите са изпълнени, за да бъде взето такова решение. Но по принцип не коментираме такъв сорт обвинения и записи, които излизат на бял свят”, заяви Ерик Мамер в петък.

В събота обаче се наложи Европейската комисия отново да излезе с позиция заради продължаващите въпроси около “заобикалянето на правилата” за България. Европейската комисия потвърди за БНТ, че Урсула фон дер Лайен и Кирил Петков са поддържали комуникация.

Председателят на Еврокомисията и Петков са обсъждали важни за България теми, включително Еврозоната и приемането ни в Шенген. Позицията на Фон дер Лайен и по двете теми е ясна, казват от Комисията. Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за приемането на страната ни в шенгенското пространство. Влизането в еврозоната е процес, чиито изисквания важат за всички държави, а всички правила трябва да се спазват, допълниха още от ЕК.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

ПП-ДБ се надява коалицията с ГЕРБ да се случи въпреки записа и замразените преговори

Подобни статии

Back to top button