BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Гневни фермери във Франция щурмуваха земеделски панаир, заглушиха с викове президентът Макрон

Фермери във Франция, които протестират против Зелената сделка на Европейския съюз, щурмуваха земеделския панаир. Те насочиха своя гняв към президента Еманюел Макрон, който според тях не прави нищо да защитава интересите им и дори целенасочено унищожава земеделието в странта.

Макрон се опита да говори с тях, но фермерите го заглушиха с викове и го изгониха, като дори заобиколиха колата му, когато пристигна.

„Ти хвърли колосална сума към Украйна, обаче на нас даваш трохи!“, извика един от фермерите към него. 

 

Други скандираха за оставката на президента, който е особено непопулярен сред техните среди. Самият Макрон пък обвини „крайната десница“ за протестите и смята, че те са политически мотивирани. Според него отговорна за протестите е Марин Льо Пен, лидерът на партия „Национален съюз“ и негов основен конкурент за президенството във Франция. 

Фермерите в държавата протестират против Европейското законодателство, предимно това свързано с околната среда, което според тях застрашава въобще съществуването на техния сектор. Премиерът на държавата Габриел Атал обеща нови мерки за подкрепа на земеделците на стойност 400 милиона евро, но те отказаха да приемат временната помощ и поискаха дългосрочни мерки, включително по европейското законодателство. Временното спиране на протестите в началото на февруари се оказа краткосрочно и напрежението върху президентът и неговото правителство отново са в пълна сила.

Много други държави в Европа също са обект на протести от земеделци, включително Полша, Италия, Румъния и други. В България земеделците също заплашиха с протест, но обещана помощ от премиера Денков отказа много от тях, въпреки, че други организираха блокаж на някои ключови пътища в страната.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Само за два месеца: Хавиер Милей постигна 256% увеличение на данъците и намали разходите с 50%

Подобни статии

Back to top button