BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Само за два месеца: Хавиер Милей постигна 256% увеличение на данъците и намали разходите с 50%

Президентът на Аржентина Хавиер Милей постигна първият балансиран бюджет за 12 години. Той бе избран едва декември 2023 година с обещание да намали драстично харченето на правителството и да премахне всички ненужни закони и министерства. Резултатите вече са налице и след рязко наложени мерки, данъчните приходи на Аржентина са се увеличили с цели 256,9%, а публичните разходи са намалени с 50,3%.

След като от 2012 година Аржентина не е имала бюджетен излишък, при 12 години управление на социалистите, Милей най-после успя да постигне такъв – при това по-висок от този преди финансовата криза.

„Айдееее всички….!!! Дефицит от 0 не подлежи на преговори. ДА ЖИВЕЕ Ш*БАНАТА СВОБОДА!“, написа Милей в своя публикация в Х по отношение на бюджета.

 

През 2012, когато бе постигнат бюджетен излишък, правителството на социалистите побърза рязко да увеличи държавните разходи и да обяви мащабни социални мерки, както и разходи за увеличаване на държавната администрация. Това предизвика рязка промяна от 0,2% излишък през август 2012, до 2,6% дефицит на края на 2012. За месеци, правителството успя да върне Аржентина в рецесия, от която държавата пострада значително икономически.

След дългите години на социални мерки, стягане на законите и увеличение на разходите, икономиката на Аржентина почна да спада рязко и от 643 млрд. долара през 2017 година, се стопи до 385 млрд. долара през 2020 година, когато пандемията удари държавата. 

Новината всъщност дойде от Луис Капуто, който Милей назначи за свои икономически министър, за да парира притесненията на пазара, след като обяви шокови мерки за съживяване на икономиката. Капуто е опитен министър, който е хвален като един от най-интелигентните хора в държавата и има кариера като търговец на уолстрийт.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Съд в Ню Йорк определи глоба от над 454 милиона за Доналд Тръмп

Подобни статии

Back to top button