Любопитно

Игрите на народна топка, криеница и въже: Лятната ваканция при дядо и баба в китното селце

Отива си едно време, което нашите деца няма да помнят, а техните дори да споменават. Отива си времето на едни тихи и кротки хора, живели скромно и отказали да станат част от бързия модерен свят. Те избраха да довършат дните си, така както са ги започнали – в малките си къщурки на село, в тишина и спокойствие, на родната земя.

  

“Играехме си с момичетата пред нас на народна топка, на въже, на ластик. Изкарвахме си масичка или шкафче да си играем. Събота и неделя си четяхме, каквото си изберем от книгите на прашната етажерка .”

 

Сега селата ни пазят само останките и спомените на една епоха, в която хората бяха задружни, помагаха си и живееха смирено. Макар да имаха малко, даваха много, защото знаеха цената на важните неща. За тях трудолюбието, почтеността, състраданието бяха истински ценните неща, а не трупането на нови и скъпи вещи. Затова времето, забързано към своето бъдеще, ги остави в миналото.

 

Осеяна е с пустеещи къщи земята ни. Като болест се разпростира обезлюдяването – къща по къща, село по село. Не ехти вече детски смях, няма глъч по нивите. Дворовете са пусти, обрасли с трънаци и неизживяно време. Няма ваканции при баба на село. Няма топли мекици и гонитба с петела на двора. Няма “до другото лято”. Хубаво беше под жаркото слънце на село. Хубаво беше да се сгушиш в баба…

Как да сме знаели тогава, че ще сме едни от последните, които ще изпратят едно умиращо време.

Куче тичаше уверено към хората с торба, от която се чуваха звуци

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

 

Подобни статии

Back to top button