BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Как да предотвратим бръчките, образувани по време на сън?

Събуждаш се, отиваш в банята и се поглеждаш в огледалото. Не, не си го представяте. За една нощ сте получили бръчки по лицето. Това са бръчки от съня.

Бръчките по време на сън са временни. Но тъй като с напредването на възрастта кожата ви губи своята еластичност, те могат да станат постоянни, съобщи Science alert.

Ето какво можете да направите, за да намалите до минимум вероятността те да се появят.

Кожата ви се набръчква по редица причини, включително стареене, увреждане от слънцето, тютюнопушене, лоша хидратация, обичайни мимики (като усмивка, надуване, мръщене, примигване) и положение по време на сън.

Когато спите настрани или по корем, кожата на лицето ви се притиска и смачква много повече, отколкото ако спите по гръб. Когато спите настрани или по корем, гравитацията притиска лицето ви към възглавницата. Кожата на лицето ви се изкривява, тъй като при движението ви в съня тя се разтяга, притиска и дърпа във всички посоки.

Можете да намалите тези външни сили, действащи върху лицето, като спите по гръб или често сменяте позите си.

При младото лице бръчките по време на сън са преходни и изчезват след събуждане.

Временните бръчки по време на сън могат да се превърнат в устойчиви с течение на времето и повтарянето им. С напредването на възрастта кожата ни губи еластичност (отдръпване) и разтегливост (разтягане), което създава идеални условия за появата на бръчки или линии на съня, които се задържат по-дълго.

Времето, прекарано във всяка позиция по време на сън, големината на външните сили, прилагани към всяка област на лицето, както и площта на контакт с повърхността на възглавницата, също влияят върху модела и скоростта на образуване на бръчки по време на сън.

Специалистите по кожата често могат да разпознаят това. Хората, които предпочитат да спят на едната страна на тялото си, обикновено имат по-плоско лице на страната, на която спят, и по-видими бръчки по време на сън.

Колагенът и еластинът са двата основни компонента на дермата (вътрешния слой) на кожата. Те формират структурата на кожата и поддържат нейната еластичност.

Допълването на колагена чрез процедури за грижа за кожата с цел повишаване на нейната еластичност може да помогне за намаляване на образуването на бръчки.

Хиалуроновата киселина е естествено срещаща се молекула в човешкото тяло. Тя държи колагена и еластина на кожата ни в правилна конфигурация, стимулира производството на колаген и добавя хидратация, което може да помогне за забавяне на образуването на бръчки. Хиалуроновата киселина е една от най-често срещаните активни съставки в кремовете, геловете и лосионите за грижа за кожата.

Овлажняващите продукти могат да хидратират кожата по различни начини. „Оклузивните“ вещества произвеждат тънък слой масло върху кожата, който предотвратява загубата на вода поради изпаряване. „Овлажнителите“ привличат и задържат водата в кожата, като те могат да се различават по способността си да се свързват с водата, което влияе върху степента на хидратация на кожата.

Копринените калъфки за възглавници могат да повлияят на образуването на бръчки, ако позволяват на кожата да се плъзга и движи, вместо да предизвикват триене и натиск на едно място. Ако можете, използвайте копринени чаршафи и копринени възглавници.

Проучванията показват също, че възглавниците, предназначени да намалят механичния стрес по време на сън, могат да предотвратят деформации на кожата. Такава възглавница би могла да бъде полезна за забавяне и предотвратяване на образуването на някои лицеви бръчки.

Спането по гръб може да намали риска от появата на бръчки по време на сън, както и нощното овлажняване преди сън.

Иначе изборът на начин на живот и навици, като отказване от тютюнопушенето, пиене на много вода, здравословно хранене (консумиране на достатъчно зеленчуци, плодове, ядки, семена, здравословни мазнини, кисело мляко и други ферментирали храни) и редовна употреба на слънцезащитни продукти, могат да помогнат за подобряване на външния вид на кожата на лицето ни.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Никога няма да измъкнете нищо от тях: Тези зодии пазят дълбоки тайни

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button